Capital.ba

Tržište električnih automobila pred recesijom?

02.12.2022. / 8:00

BERLIN – Višegodišnji bum prodaje električnih vozila na njemačkom tržištu vjerovatno je pri kraju. Poskupjela struja i povlačenje državnih subvencija pritom nisu jedini razlozi.

električni

FOTO: Agencije

Njemački stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhofer očekuje dramatičan pad prodaje e-vozila iduće godine na 362.000, sa 720.000 jedinica u 2022. To će da znači i prepolovljen tržišni udio nnovih e-vozila, sa 27,8 na 14 odsto.

Ključni faktori posrtanja prodaje su povlačenje nekih subvencija za nova vozila i enormno poskupjela struja, rekao je Dudenhofer.

Centar za automotivna istraživanja (CAR), pak, prognozira prodaju 484.000 novih električnih vozila, sa tržišnim udjelom od 21,3 odsto.

Savezna vlada iduće godine potpuno ukida subvencije za plug-in hibride, a za čisto električne automobile postojeće subvencije od 7.500-9.000 smanjuje na 4.500-6.750 evra.

Povrh toga, fond za te subvencije je zaključan i, prema procjeni CAR, biće ispražnjen krajem 2023. Od idućeg septembra država ukida i premije za službena vozila.

Uz to, cijena struje se skoro utrostručila od početka godine, a poskupljuje i proizvodnja baterija, upozorava Dudenhofer.

Za razliku od vodećih tržišta e-automobila, Kine i SAD, Njemačka kaska u transformaciji saobraćajnog sektora, dodao je ekspert. On predlaže da država premije za inovacije isplaćaje duže nego što planirala.

Oporavka teško da će biti pre 2025. i povećanjem proizvodnje litijum-jonskih baterija u Evropi, masovnijom proizvodnjom električnih vozila i pojeftinjenjem struje.

DPA

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!