Biznis
Oktobarska inflacija u SAD 6,0 posto na godišnjem nivou

Oktobarska inflacija u SAD 6,0 posto na godišnjem nivou

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Sjedinjenim Državama porasle su u oktobru za 0,3 posto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 6,0 procenata, objavilo je danas Ministarstvo trgovine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
inflacija usa Foto: shutterstock
inflacija usa

Mesečna stopa rasta inflacije u oktobru ista je kao prethodnog meseca, dok je godišnja smanjena sa septembarskog nivoa od 6,3 procenta, izveštava CNBC, ocenjujući da je to signal da bi povećanje cena barem moglo da se stabilizuje.

Blic preporučuje

Bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije, porasla je za 0,2 odsto za mesec dana i za 5,0 posto u odnosu na oktobar 2021. Stope mesečnog i godišnjeg rasta bazne inflacije su usporile u odnosu na septembar, kada su iznosile 0,5 posto i 5,2 procenta, respektivno.

Ministarstvo trgovine je takođe izvestilo da su plate zabeležile rast od 0,7 odsto za mesec dana, te da je potrošnja stanovništva porasla za 0,8 procenata.

Drugi važan zaseban izveštaj pokazao je da je pomno praćeni indikator o proizvodnoj aktivnosti u SAD u novembru registrovao najniže vrednosti u poslednje dve i po godine, dodaje CNBC.

Indeks menadžera nabavke u proizvođi je iznosio 49 posto, što ukazuje na nivo potražnje za proizvodima mereno obimom aktivnosti naručivanja u više od 300 američkih fabrika.

Ovaj pokazatelj je za 1,2 procentna poena ispod oktobarskog nivoa i najniži od maja 2020. kada je izbila kovid pandemija.

(Tanjug)