Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
Novi Sad dobija prvi SPRATNI PARKING ZA BICIKLE: Evo gde će se nalaziti i kako će izgledati

Novi Sad dobija prvi SPRATNI PARKING ZA BICIKLE: Evo gde će se nalaziti i kako će izgledati

Prvi novosadski spratni parking za bicikle biće izgrađen iza zgrade Naučno-tehnološkog parka, u Fruškogorskoj ulici, a ova investicija bi trebalo da košta pet miliona dinara bez PDV-a.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
spratni parking za bicikle ilustracija Foto: Pixabay / Ustupljene fotografije
spratni parking za bicikle ilustracija

Tender za izradu tehničke dokumentacije, a potom i postavljanje ovog inovativnog rešenja za parkiranje većeg broja bicikala je raspisao JKP "Parking servis".

Kako se navodi u javnoj nabavci, u koju je 021.rs imao uvid, spratni parking se pravi iz NTP-a kako bi se ispunili visoki zahtevi za kapacitetom na što manjoj površini usled velikog broja zaposlenih, posetilaca i studenata.

Predviđeno je da se parking za bicikle sastoji od čelične nadstrešnice sa panelima koji formiraju vertikalnu zelenu površinu sa jedne strane i krovom od lima. Zauzimao bi površinu od 12x4 metra, sa visinom do tri i po metra.

Ispod nadstrešnice bi bio spratni nosača visine od 2,7 metara sa kapacitetom do 60 bicikala.

"Parking servis" navodi da spratni nosač za bicikle mogu da dizajniraju projektanti ili da bude nabavljen kao gotov proizvod.

U tenderu se dodaje i da je rok za izradu idejnog rešenja do 25 dana, projekta za izvođenje do 20 dana nakon predaje idejnog. Firma koja dobije posao biće u obavezi i da dobije Odobrenje za izvođenje radova, pri čemu je rok za gradnju spratnog parkinga do 60 dana.

Ponude za javnu nabavku za izradu prvog novosadskog spratnog parkinga za bicikle je 12. decembar.

Postavljanje ovog parkinga će se obaviti pre izrade Studije izvodljivosti koja treba da odredi gde bi u Novom Sadu bilo potrebno da se postave spratni parkinzi za bicikle i kog kapaciteta.

Uprava za saobraćaj je polovinom novembra raspisala javnu nabavku za izradu Studije izvodljivosti "Spratni držači za parkiranje bicikala". Izrada ove studije, čija je vrednost procenjena na 3,3 miliona dinara bez PDV-a, trebalo bi da potraje devet meseci.

(021.rs)