Dostupni linkovi

Mišel pozvao Sija da utiče na Rusiju da okonča rat u Ukrajini


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednik Kine Si Đinping
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednik Kine Si Đinping

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) ponovo je pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga da iskoristi "uticaj" na Rusiju za okončanje rata u Ukrajini tokom posete Pekingu u četvrtak, 1. decembra.

Rat u Ukrajini je bio jedna od glavnih tema tokom njihovog tročasovnog sastanka u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, gde se razgovaralo i o trgovini, klimi, ljudskim pravima, oporavku od COVID-19, stanju u Sinđijangu i Tajvanu, rekao je Mišel novinarima putem video linka iz Pekinga.

"Pozvao sam predsednika Sija, kao i na našem samitu EU-Kina u aprilu, da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da ispoštuje povelju UN", rekao je Mišel.

Predsednik Si je jasno stavio do znanja da Kina ne šalje oružje Rusiji i da nuklearne pretnje nisu prihvatljive, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Mišelova poseta dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su kineske vlasti povukle govor na ceremoniji otvaranja velikog trgovinskog sajma na kojem je trebalo da kritikuje ruski "ilegalni rat" u Ukrajini i poziva na smanjenje trgovinske zavisnosti EU od Kine.

O talasu protesta koji je zahvatio Kinu, Mišel je rekao: "Razgovarali smo i o tom pitanju", ali nije izneo detalje o Sijevoj reakciji.

Kineski državni mediji preneli su ranije tokom dana da je Si rekao Mišelu da će Kina ojačati stratešku komunikaciju i koordinaciju sa Evropskom unijom.

"Kina će ostati otvorena za evropske kompanije i nada se da će EU odustati od mešanja kako bi obezbedila fer i transparentno poslovno okruženje za kineske kompanije“, rekao je Si Mišelu, prenosi državna televizija CCTV.

Ni Si ni CCTV nisu elaborirali šta se misli pod "mešanjem".

Si je rekao da Kina i EU treba da ojačaju koordinaciju makroekonomske politike i komplementarne prednosti, da zajedno stvore nove motore rasta i obezbede sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih lanaca snabdevanja.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je Si-ju rekao i o poteškoćama sa kojima se suočavaju kompanije iz EU i investitori u Kini.

"Na evropskoj strani, pristup tržištu je veoma otvoren, dok je u Kini nekoliko sektora i dalje mnogo zatvorenije", rekao je Mišel. "Potreban nam je veći reciprocitet. Potreban nam je uravnoteženiji odnos," dodao je.

Njegova poseta je usledila nakon što su evropski lideri na sastanku u oktobru izrazili zabrinutost zbog ekonomskog oslanjanja na Kinu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG