Najnovije vesti
Vesti Svet
"NE PLANIRAM USKORO DA RAZGOVARAM SA PUTINOM" Bajden i Makron govorili i o ratu u Ukrajini: Rusiju ćemo smatrati odgovornom za ratne zločine

"NE PLANIRAM USKORO DA RAZGOVARAM SA PUTINOM" Bajden i Makron govorili i o ratu u Ukrajini: Rusiju ćemo smatrati odgovornom za ratne zločine

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ne planira da uskoro razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je spreman na razgovor s njim ukoliko pokaže interesovanje za okončanje rata u Ukrajini i to samo u konsultaciji sa NATO saveznicima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
DŽozef Bajden Emanuel Makron Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP
DŽozef Bajden Emanuel Makron

- Nemam neposredne planove da pričam sa Putinom - rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije u Beloj kući sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, preneo je Rojters.

Blic preporučuje

Bajden je, međutim, dodao da je "spreman da priča sa Putinom ukoliko kod njega postoji interesovanje da pronađe način da okonča rat".

- Ali, on to još nije učinio - istakao je Bajden.

Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron obećali su da će Rusiju smatrati odgovornom za "široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine" u Ukrajini, navela su dvojica lidera u saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Beloj kući.

Lideri su ponovili "svoju čvrstu rešenost da Rusija treba da odgovara za široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine, koje su počinile i njene regularne vojne snage i njeni zastupnici, uključujući plaćenike", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

- SAD i Francuska ostaju posvećene rešavanju širih efekata rata koji vodi Rusija, uključujući rad sa međunarodnom zajednicom na izgradnji veće otpornosti na poremećaje isporuka hrane i energije - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Bajden je rekao da su on i Makron takođe posvećeni "postizanju našeg cilja da okončamo epidemiju side do 2030.

- Moramo da završimo ovu borbu jer to je prioritet ne samo za nas, već i za druge nacije. I zato sam ponosan što preuzimam dirigentsku palicu od vas, predsedniče Makrone, i što sam ove godine domaćin sedme konferencije o dopuni globalnog fonda. Nadovezujući se na snažan rekord Francuske u liderstvu, prikupili smo 15,7 milijardi dolara sa SAD i Francuskom kao dva najveća davalaca doprinosa u globalni fond. I dobro je jer ćemo tako spasiti milione, doslovno milione života - rekao je američki predsednik, prenosi britanski Gardijan.

Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP

Bajden je rekao da ako nastavi da nabraja sve načine na koje su SAD i Francuska sarađivale, "bićemo ovde do večere". Pohvalio je program razmene studenata sa Francuskom.

Američki predsednik je pohvalio Francusku što je primila 100.000 ukrajinskih izbeglica i pohvalio napore Evrope da se udalji od energetske zavisnosti od Rusije.

- Pozdravljam napredak koji smo već postigli u mnogim od ovih pitanja kroz radnu grupu SAD-EU za energetsku bezbednost, a danas smo se takođe obavezali da produbimo saradnju između Francuske i Sjedinjenih Država u oblasti civilne nuklearne energije kroz naše bilateralno partnerstvo za čistu energiju - rekao je Bajden.

Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP

Druge teme o kojima se razgovaralo, rekao je američki predsednik, uključivale su Bliski istok, gde je Bajden priznao Makrona za pomoć u posredovanju u sporazumu o pomorskim granicama između Izraela i Libana; kršenja ljudskih prava; i naporima "da se osigura da Iran nikada ne nabavi nuklearno oružje".

- Naše partnerstvo se takođe proteže na saradnju u svemiru, koordinaciju odbrane naših svemirskih aktivnosti, na jačanje naučnih napora za praćenje klimatskih promena na Zemlji - rekao je i dodao:

Imali smo i detaljnu diskusiju o smanjenju inflacije. Razgovarali smo o tome (kako) SAD i Evropa dele cilj hrabrih investicija u čistu energiju.

Emanuel Makron je u svom obraćanju opširno govorio o važnosti podrške Ukrajini, njenoj vojsci i narodu, finansijskoj i drugoj pomoći i pohvalio posvećenost SAD tom cilju.

- Uvek smo se slagali da pomognemo Ukrajini da se odupre, nikada ne odustajući ni od čega u povelji Ujedinjenih nacija, da sprečimo svaki rizik od eskalacije ovog sukoba, i da se postaramo da kada dođe vreme, na osnovu uslova koje postavljaju sami Ukrajinci, pomoći u izgradnji mira - rekao je Makron.

On je pohvalio Bajdenovu posvećenost pitanjima životne sredine.

Makron je rekao da će zemlje tražiti načine da finansijski pomognu zemljama u razvoju.

- Želimo da promovišemo rešenja za klimatske promene, ali takođe veoma priznajemo brojne inicijative u tom pogledu. Radi se o pronalaženju novih sredstava za finansiranje najugroženijih zemalja, država u usponu, kako bi im se podržalo kako u razvoju tako iu klimatskim promenama - zaključio je Makron.

Makron je u utorak doputovao u Vašington u svoju drugu državnu posetu SAD od preuzimanja dužnosti 2017. godine.

(Gardijan)