Najnovije vesti
Vesti Politika
Gabrijel Eskobar: U martu kostur dogovora o Kosovu

"U MARTU KOSTUR DOGOVORA O KOSOVU" Eskobar o francusko-nemačkom predlogu, ZSO i dijalogu sa Prištinom: U jednom trenutku, Srbija će morati da PRIZNA REALNOST

Pročitao sam nemačko - francuski plan za Kosovo, mislim da je dobar za obe strane, i čini mi se realističan. Dogovor će zavisiti od obe strane, ali očekujem da ćemo u martu sledeće godine imati njegov kostur, rekao je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i Specijalni izaslanik za Zapadni.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
GabrijeL Eskobar Foto: screenshot
GabrijeL Eskobar

On je na ovaj način objasnio, između ostalog, šta će se dešavati u narednom periodu kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

Rekao je i da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana.

- Priština je preuzela tu obavezu i ona treba da bude implementirana. Zapravo, ona će biti implementirana - rekao je Eskobar na brifingu o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Atlantskog saveta.

Pročitajte još

Kako je pojasnio, radi se o zajednici od više od 70.000 ljudi, i da to jeste izazov.

- Oni moraju biti zaštićeni podjednako kao i drugi građani, mora im se garantovati zaštita, ali i omogućiti da mogu da učestvuju u političkom životu - naveo je on.

Kako je istakao, to je stvar koja mora da se reši.

- Nikome ne pomaže zamrznuti konflikt usred Evrope, jedini na ovim prostorima - naveo je on.

Razgovaramo sa pet EU zemalja

Upitan o pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, i kako će se taj problem rešiti, on navodi da sa njima postoje stalni i česti razgovori.

- Kosovo je nezavisna država i više nije pitanje statusa, već priznanja. Ako i ne dobijemo priznanje od svih, bar očekujemo da ne bude blokiranja - istakao je on.

Kako je dodao, u jednom trenutku kada se Srbija priključi EU, "moraće da prizna realnost da Kosovo više nije njen deo".

Gabrijel Eskobar
Foto: screenshot
Gabrijel Eskobar

Govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, kaže da je Srbija na evropskom putu, i da je prihvatila da se usaglašava sa spoljnom politikom EU. Ističe i da je istina da je stala na stranu Ukrajine i kroz rezolucije u UN osudila ono što Moskva radi.

- Ohrabrujem Srbiju da uvede sankcije - naveo je on.

Kako je dodao, nije siguran da će SAD postati deo dijaloga, i da je to priča koju vodi Evropska unija (EU).

Jedina opcija za Zapadni Balkan je EU

Kaže i da je izazov raditi na Zapadnom Balnaku, jer nemaju sve zemlje, jedna sa drugom dobre odnose.

- Sve one, međutim, jesu deo evrpske porodice, ali ne i struktura EU. Radimo na tome da se te integracije ubrzaju.

Kako je pojasnio, "uvek je postojao otpor pojedinaca i delova nekih struktura u regionu kada je u pitanju demokratizacija društva, i da to nije ništa novo, da su problemi postojali i da postoje, ali da je sada samo urgentnije da se rešavaju.

Pročitajte još

- Mi učvršćujemo veze sa regionom i demokratskim zemljama. Želimo da one shvate da im Rusija nije potrebna - istakao je Eskobar.

Kako je dodao, za Zapadni Balkan nema druge opcije nego da bude deo EU.

- Region je već u Evropi, imaju sve zajedničko, od istorije, preko kulture, do ekonomije. Želeo bih da vidim više Evrope na Zpadnom Balkanu, ali nam treba i više Amrike u regionu - naveo je specijalni izaslanik.

Upitan za angažovanje Nemačke na rešavanju problema u regionu, on navodi da je ona vrlo aktiva, i da u tme ima podršku SAD.

- Berlinski proces je odlična stvar, na poslednjem skupu su potpisana tri sporazuma, i nadamo se što skorijoj implementaciji - priča Eskobar.