"Direktori nekih škola pretili i opstruirali protest": Štrajk prosvetara u Vranju 1Foto: Dušan Pešić / Danas

Stop nasilju u školama i otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju – dva su zahteva izneta na današnjem štrajku prosvetara u Vranju, u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika ovog grada.

Kako je rekao Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga, „današnji protest i štrajk totalnom obustavom rada, odnosno nastave“, pod sloganom „Stop nasilju u školama“, organizovan je, prvenstveno, zbog nasilja u školama.

Štrajkovali su, rekao je, „samo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja, dok su ostali sindikati imali blaži oblik štrajka“.

"Direktori nekih škola pretili i opstruirali protest": Štrajk prosvetara u Vranju 2
Foto: Dušan Pešić / Danas

„Poznato je svima da je situacija u školama i našem društvu vezana za nasilje, kako vršnjačko tako i ono usmereno prema nastavnicima, kulminirala poslednjih nedelja. Zato je širom Srbije, u 47 gradova, organizovan ovakav protestni skup. Zahtevi sindikata i ono što smo želeli da postignemo današnjim štrajkom su da se, prvenstveno, počne sa razgovorima dobijanja statusa službenih lica zaposlenih u prosveti, odnosno nastavnika, i da se počne sa radom na izmeni zakonske regulative i propisa koji bi doprineli smanjenju nasilja u školama“, rekao je Mladenović u obraćanju medijima.

Prema njegovim rečima, „postoje najave da bi do kraja godine trebalo biti promenjeni neki propisi u oblasti obrazovanja, da se posluša struka, kako sankcionisanje učenika, odnosno prestupnika, ne bi bilo samo mrtvo slovo na papiru“.

„Ima nekih pomaka, jer je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zajedno sa sindikatima, juče formiralo radnu grupu koja će se baviti izmenama propisa u ovoj oblasti“, kazao je Mladenović.

"Direktori nekih škola pretili i opstruirali protest": Štrajk prosvetara u Vranju 3
Foto: Dušan Pešić / Danas

Potpuno su, dodao je, danas obustavili rad članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

„U velikom broju škola u Vranju smo imali totalu obustavu rada: u Gimnaziji ‘Bora Stanković’, u Ekonomsko-trgovinskoj školi, kao i u Tehničkoj školi. Zapravo, u svim srednjim školama. Sa druge strane, u osnovnim školama u Vranju – poput OŠ ‘Vuk Karadžić’ ili OŠ ‘Branko Radičević’ naši članovi ne drže nastavu danas, dok ostali prosvetni radnici, koji nisu članovi našeg sindikata, drže. Takođe, Gimnazija ‘Jovan Skerlić’ i OŠ ‘Branko Radičević’ u Vladičinom Hanu su potpuno obustavile rad“, naglasio je Mladenović.

On je napomenuo da je na današnjem protestnom skupu, i pored kiše koja je padala, bio „dobar odziv prosvetnih radnika“.

"Direktori nekih škola pretili i opstruirali protest": Štrajk prosvetara u Vranju 4
Foto: Dušan Pešić / Danas

„Zaposleni nastavnici i profesori su zaista zainteresovani za rešenje ovog gorućeg pitanja, kako u interesu zaposlenih u školama, tako i dece i roditelja“, objasnio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga.

Kako je rekao, „bilo je mnogo opstrukcija i pretnji pojedinih direktora škola u Vranju“, koji su „na sve načine pokušali da spreče organizovanje ovog protestnog skupa“, ne želeći da precizira koji su to direktori.

Mladenović je, nakon davanja izjave novinarima, ove reči ponovio i u obraćanju svojim kolegama, članovima Unije sindikata prosvetnih radnika kojih je na današnjem protestu bilo, po proceni novinara Danasa, pedesetak.

„Svi znamo zašto smo ovde, neću to da vam pričam. Imam poruku koju želim da uputim pojedinim direktorima škola u Vranju“, započeo je Dušan Mladenović obraćanje kolegama iz sindikata.

„Opstrukcija štrajka pojedinih direktora, u najmanju ruku, nije kolegijalna. Ne treba da budu kapoi u ovom našem obrazovnom sistemu, već, kao prosvetni radnici, što oni i jesu, da se pridruže štrajku i budu rame uz rame sa nama. Nije ovo pretnja, ali je realnost – da sutra ne bi završili kao ti kapoi nakon Drugog svetskog rata. Najodgovorniji u ovom sistemu, samim tim i za ovo nasilje koje se dešava, su upravo direktori škola“, rekao je Mladenović.

Na pitanje da li je realno da prosvetni radnici dobiju status službenih lica, Mladenović je odgovorio da „nije bitna forma, već suština“.

„Bitno je da se promeni jedan opšti odnos prema prosvetnim radnicima. Nekako smo mi na marginama društva, što se prelilo i u to da se nad prosvetnim radnicima vrše nasilje“, zaključio je Mladenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari