Imenovanje Rašića kritikuju Srpska lista i Kancelarija za KiM: Ponavljaju se navodi o "Kurtijevim Srbima", SL se žali Ustavnom sudu 1Foto: Medija centar

Imenovanje Nenada Rašića, predsednika Progresivno demokratske stranke, na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Aljbina Kurtija kritikovali su i Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a ukazuju da je ovo postavljenje u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, a SL najavljuje i žalbu Ustavnom sudu.

Srpska lista, do skoro jedina parlamentarna opcija koja predstavlja srpsku zajednicu na Kosovu, kažu da je Rašićevo postavljenje učinjeno bez saglasnosti srpskih poslanika, što je, dodaju, u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Ova akt predstavlja, kažu, najbolji primer “autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog i antisrpskog delovanja” kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
“Posle kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda. Konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika“, navodi se u saopštenju ove stranke, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Najavljuju i žalbu Ustavnom sudu od kog zahtevaju da bez ikakvog odugovlačenja “potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda“.

Imenovanje Rašića kritikuju Srpska lista i Kancelarija za KiM: Ponavljaju se navodi o "Kurtijevim Srbima", SL se žali Ustavnom sudu 2
foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

U ovom imenovanju oni nalaze i opravdanje za povratak svojih devet poslanika u Skupštini Kosova, nakon što su svi poslanici Srpske liste podneli ostavke na poslanička mesta, tvrdeći da je ta verifikacija mandata bila “strateški važna” da se ne bi dozvolilo da “neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda”.

I ova odrednica “Kurijevi Srbi”, koja se ranije mogla čuti i od beogradskih zvaničnika samo sa odrednicom “Tačijevi” ili “Haradinajevi”, spaja saopštenje Srpske liste i Kancelarije za KiM.

Ovaj organ Vlade Srbije koji vodi Petar Petković navodi u zvaničnom saopštenju da je izbor Rašića pokazatelj onoga na šta, kako kažu, dugo upozoravaju – da na Kosovu postoje “Kurtijevi Srbi  koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom”.

“Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, saopšteno je iz Kancelarije.

Imenovanje Rašića kritikuju Srpska lista i Kancelarija za KiM: Ponavljaju se navodi o "Kurtijevim Srbima", SL se žali Ustavnom sudu 3
foto FoNet Milica Vučković

Rašićeva savetnica biće Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM, koja je na izbore izašla u koaliciji sa Rašićevom opcijom. Iz Kancelarije za KiM kažu da “Nenada Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na KiM”, dodajući da je Rašić osvojio na izborima 0,173 odsto glasova – “za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda”.

Pozivajući se na član 96, stav 5 kosovskog Ustava, iz Kancelarije tvrde da izbor ministra mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste.

“Izbor Rašića najveći je dokaz onoga na šta sve vreme upozoravamo, da na КiM postoje Кurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom. Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Кurtiju, već jedino svom narodu”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari