Dostupni linkovi

Kratko i jasno: Povratak Luke Bojovića u Srbiju


Luka Bojović pred sudom u Madridu, Španija (februar 2013)
Luka Bojović pred sudom u Madridu, Španija (februar 2013)

Luka Bojović (1973), koji je u Španiji osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, vratio se 30. novembra u Beograd.

Iako je u medijima godinama povezivan sa kriminalnom grupom Zemunski klan, Bojović se u matičnu zemlju vraća kao slobodan čovek, pošto je pred sudom u Beogradu oslobođen optužbi za učešće u mafijaškim ubistvima.

Ko je Luka Bojović?

Sin nekadašnjeg direktora Beogradskog zoo vrta Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović, u drugoj je polovini devedesetih godina povezivan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda koja je učestvovala na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bojović je 1995. bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca zbog napada na policajca, ali kaznu nije odslužio pošto je tadašnji predsednik države Milan Milutinović doneo odluku o pomilovanju. Umesto zatvorske kazne, dobio je četiri godine uslovne slobode.

Više puta u sudnicama Srbije

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji je imao uvid u Bojovićev dosije, 2002. godine je osuđen na šest meseci zatvora, jer je policija kod njega pronašla pištolj za koji nije imao dozvolu.

Početkom dvehiljaditih Luki Bojoviću se takođe sudilo pod optužbom da je u prostorijama beogradskog Zoološkog vrta, uz pomoć dva saradnika, palicom prebio izvesnog Mirka Elezovića, oteo mu 7.200 evra, a zatim mu pretio da povuče tužbu koju je podneo protiv Lukinog prijatelja. Bojović i njegovi saradnici su bili optuženi iste godine, ali je zbog suviše dugog suđenja, predmet 2008. proglašen zastarelim.

Još jednom je uhapšen 2007. godine, kada je optužen za posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata. Zbog ovih dela, osuđen je na 15 meseci zatvora.

Zašto je osuđen u Španiji?

Španska policija uhapsila je Luku Bojovića 2012. godine u Valensiji, na istoku te zemlje. Zajedno sa njim je uhapšen i Vladimir Milisavljević, član kriminalne grupe Zemunski klan, koja je učestvovala u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Zemunski klan je bila jedna od najmoćnijih organizovanih kriminalnih grupa koja je učestvovala u prodaji narkotika, otmicama i ubistvima. Grupa je delovala od druge polovine devedesetih do 2003. godine, kada su njeni osnivači Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni tokom obračuna sa policijom.

Bojovića i Milisavljevića je špansko tužilaštvo najpre teretilo za ubistvo člana Zemunskog klana Milana Jurišića Jureta u Madridu 2009. godine. Za ovaj zločin Bojović je oslobođen krivice, ali je 2015. godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja.

U Srbiji slobodan čovek

Dok mu se u Španiji sudilo, proces protiv Luke Bojovića je vođen i u Specijalnom sudu u Beogradu. On je bio optužen da je predvodio grupu koja je nakon procesa za ubistvo Zorana Đinđića nasledila Zemuski klan i koja je počinila tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Glavni svedok u tom procesu bio je Sretko Kalinić, koji je ranije bio osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije i drugih zločina Zemunskog klana, čiji je bio član.

Sudsko veće je 2015. oslobodilo Bojovića krivice, nalazeći da Kalinićev iskaz nije bio dovoljan dokaz za osuđujuću presudu.

Sukob s klanom Šaranović

Dok je Bojović bio u pritvoru u Španiji, u Beogradu je ubijen Bojovićev brat Nikola Bojović. Za to ubistvo je pred Specijalnim sudom u Beogradu 2019. pravosnažno osuđen Miloš Delibašić na 30 godina zatvora.

Prema tvrdnjama nadležnog tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava bio je Slobodan Šaranović koji je, kako navodi Tužilaštvo, naložio ubistvo Nikole Bojovića jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića 2009. godine u Beogradu ubijen njegov brat Branislav Šaranović.

U okršaju kriminalnih klanova Bojovića i Šaranovića su od 2009. godine ubijena braća Slobodan i Branislav Šaranović, kao i njihov porodični prijatelj Danilo Radonjić.

S druge strane, više osoba bliskih Bojoviću je ubijeno u sličnom periodu. Osim njegovog brata, ubijeni su Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, ali i Dragoslav Ognjanović, advokat koji ga je branio u postupku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Kako je došao u Srbiju?

Ministarstvo pravde Srbije je početkom novembra saopštilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet proterivanja Luke Bojovića posle odsluženih 10 godina kazne zatvora.

Beogradski mediji su u sredu objavili da je Bojović iz Madrida došao komercijalnim letom kompanije "Er Srbija" 30. novembra. Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao njegov advokat.

Policija je sa njim obavila informativni razgovor, nakon čega je napustio aerodrom.

Nije poznato hoće li Bojović ostati u Srbiji.

XS
SM
MD
LG