Stopa nezaposlenosti u EU na istorijski najnižem nivou

01.12.2022

12:34

0

Za celu Uniju, stopa nezaposlenosti u oktobru iznosila je šest odsto i niža je u odnosu na isti mesec 2021.

Stopa nezaposlenosti u EU na istorijski najnižem nivou
Evropska unija - Copyright Profimedia

Za celu Evropsku uniju, stopa nezaposlenosti u oktobru iznosila je šest odsto, i niža je u odnosu na isti mesec prethodne godine (6,6 odsto), ali i u septembru ove godine, kada je zabeležena stopa od 6,1 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u zemljama zone evra, dostigla je novi istorijski najniži nivo u oktobru, na 6,5 odsto aktivnog stanovništva, posle 6,6 odsto u septembru. Ovo je novi, istorijski najniži nivo nezaposlenosti u oktobru.

Stopa nezaposlenosti na godišnjem nivou je takođe u padu, jer je u oktobru 2021. godine iznosila 7,3 odsto. Pokazatelj je na najnižem nivou od kada je evropski zavod za statistiku počeo da objavljuje ove statistike u aprilu 1998. godine. Tokom jedne godine, pao je za 0,8 poena zahvaljujući ekonomskom oporavku nakon pandemije.

Nezaposlenost među mlađima od 25 godina, međutim, i dalje daje visoke brojke. Od oktobra 2021. godine dostigao je 15 odsto u zoni evra. Razlike postoje i između muškaraca i žena. Među muškarcima stopa iznosi 6,1 odsto, a kod žena sedam odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike