Lukašenko optužio Kijev: Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče NATO u sukob, Belorusija je spremna!

01.12.2022

12:34

0

Autor: 24sedam

Zapadne države nastavljaju da jačaju vojni potencijal svojih oružanih snaga, modernizuju infrastrukturu na teritoriji susednih zemalja i povećavaju intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke, istakao je beloruski predsednik

Lukašenko optužio Kijev: Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče NATO u sukob, Belorusija je spremna!
Aleksandar Lukašenko - Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče snage zemalja članica NATO u sukob, dok Belorusija beleži porast provokacija u blizini svoje granice.

- Sve agencije za sprovođenje zakona primećuju povećanje broja provokacija u blizini državne granice. Ukrajina najverovatnije pokušava da iskoristi svaki izgovor da u sukob uvuče trupe zemalja članica NATO-a. Sve to potvrđuje nedavni pad rakete na teritoriju Poljske - rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim i bezbednosnim zvaničnicima, prenela je novinska agencija BelTA.

Prema njegovim rečima, Belorusija je sposobna da odvrati potencijalnog neprijatelja od upotrebe vojne sile protiv zemlje.

- Do sada smo uspeli da odvratimo potencijalnog neprijatelja od upotrebe vojne sile protiv Belorusije - naglasio je Lukašenko, dodajući da je ipak neophodno stalno pratiti, gledati i ne propustiti znakove koji bi ukazivali na direktnu pripremu za agresiju na Belorusiju.

Kazao je i da zapadne države nastavljaju da jačaju vojni potencijal svojih oružanih snaga, modernizuju infrastrukturu na teritoriji susednih zemalja i povećavaju intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Aleksandar Lukašenko

- Sve to dovodi do eskalacije ionako složene vojno-političke situacije oko naše zemlje i u regionu u celini - rekao je Lukašenko.

Takođe je istakao da se sve češće mogu čuti pozivi odbegle opozicije na preuzimanje vlasti silom i terorističke napade na teritoriji Belorusije.

- Neki od ovih begunaca nisu samo izdajnici, već apsolutni ekstremisti. Ne mogu drugačije da ih nazovem. Oni otvoreno, bez stida, pozivaju na udare po ciljevima na teritoriji naše zemlje. Čak zaboravljaju da im rođaci žive na teritoriji Belorusije - kazao je predsednik Belorusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike