Jovanović (CLS): Beograd pretvoren u lošu „mašinu za stanovanje“, ponovo osmisliti svrhu prestonice 1foto Mediaj centar

„Osnovni cilj naše generacije je da ponovo osmislimo svrhu Beograda, i kao urbane celine, ali i kroz njegovu interakciju sa ostatkom Srbije i regionom. Da učinimo da on oplemenjuje i podstiče svoje stanovnike i posetioce, a ne da bude loša verzija Le Korbizjeve „mašine za stanovanje““, napisao je u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

„Pritom, ta mašina za stanovanje nije samo teška svojim žiteljima, uzgred kvari se sve češće, već osim elementarnih potreba ništa više ne nudi doseljenicima, a nema ni bitnu ulogu u razvoju okruženja i regiona“, stoji u tekstu Jovanovića.

On se osvrnuo na problem sa beogradskom lukom.

„Beogradska luka već duže vreme ne radi, železnica zamire, a glavna autobuska stanica je ledina na kojoj se ne zna da li će nići kukuruz, kiosci ili peroni. Daleko smo od vremena kada je beogradska luka imala veći obim pretovara od bilo koje jadranske, kada je industrija cvetala, a u našu prestonicu dnevno ulazile desetine međunarodnih vozova. Gašenje industrije nije dovoljno, potrebno je bilo devastirati aktuelne objekte i javne prostore. Kad se glupo proda operativna obala i druge strateške lokacije, prodaje se zapravo budućnost jednog naroda“, napisao je on.

„Koncept prema kome se milioni kvadratnih metara kasarni, industrijskih objekata, robno-transportne infrastrukture i poslovnih zgrada pretvaraju u stambene i administrativne zgrade nije „razvoj grada“. To je mehanizam po kome se desetine hiljada činovnika, uzimajući stambene kredite inostranih banaka, a bez mogućnosti komercijalnog zaposlenja, pretvaraju u poslušne izvršioce zapovesti i propagande“, dodao je on.

Jovanović ukazuje da je moguće zamisliti grad u kome se živi od kelneraja, jeftine zabave, taksiranja, rente, administracije i spekulativne građevine.

„Ali sumnjam da su prihodi od turizma, spekulacije i izbeglica sa Istoka dovoljni da se plati uvoz svih industrijskih proizvoda, sve skuplje hrane i energije“, navodi Jovanović.

„Vladajuća elita bi zato htela da se raspravlja o komunalnim uslugama, lepoti fontana i visini novih zgrada. Ja mislim da je važno da raspravljamo o zaposlenosti, trgovini i industriji. Oni bi sa susedima da pričaju o politici i istoriji, a ja mislim da je važno pričati o budućnosti, o transportu i trgovini preko beogradske luke, o regionalnom razvoju i industrijskoj saradnji, o plovidbi Dunavom“, stoji u tekstu direktora CLS-a.

On smatra da se možemo napraviti jasna razlika između građana kojima je stalo i partijskih „barona“.

„Ovde se jasno može povući linija razgraničenja između nas, građana Srbije, kojima je stalo do razvoja i komercijalne zaposlenosti, i njih, partijskih barona, kojima je važno pre svega da se poveća broj stanovnika Beograda. Oni bi da svim građanima ostave samo jednu mogućnost – doseljavanje u Beograd. Da svoju zemlju i kuće prodaju budzašto i kupe stan od njihovih investitora u Beogradu. Ja mislim da je potrebno da građanima Srbije stvorimo priliku da preko Beograda trguju sa celim svetom, da koriste svoju zemlju i fabrike kako bi preko Beograda unovčili svoju robu“, zaključio je u tekstu Nikola Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari