01. decembar  2022. 13.05  | Izvor: Tanjug

Selaković: Jačanje socijalnog dijaloga put do države blagostanja

BEOGRAD -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da Socijalno ekonomskom savetu Srbije treba davati sve veći značaj, kao bi vlada zajedno sa poslodavcima i sindikatima išla ka što većem stepenu ostvarivanja držve blagostanja.

"Država se ozbiljno promenila o čemu govori drastično smanjenje stope nezaposlenosti, pa smo od zemlje koja je imala problema da uposli svoje radnike postali uvoznik radne snge", rekao je Selaković na otvaranju dvodnevne konferencije "Za bolju budućnost usvetu rada i kapitala" Međunarodne asocijalice socijalno ekonomskih saveta i srodnih organizacija koja je danas počela u Beogradu, a čiji domaći je Socijalno ekonomski savet Srbije.

nikola, selakovic

Predsednica Asocijacije Lidija Mihejeva rekla je da će današnji stručni paneli tokom konferencije i sutrašnja sednica Borda Asocijacije imati veliki značaj za zaštitu prava zaposlenih u svetu i unapređenje njihovog sicijaono-ekonomskog položaja.

"Visok nivo učesnika i njihova velika stručnosti omogućiće nam da se bolje predstavimo međunarodnim odrganizacijama koje regulišu polje rada, kao što je Međunarodna organizacija rada", rekla je Mihejeva.

Dodala je da kao predstavnica Rusije očekuje da će konferencija doprineti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Rusije u ovoj oblasti.

Na konferenciji učestvuju predstavnici Malija, Benina, Obale Slonovače, Kurakaa, Mađarske, Francuske, Grčke, Luksembruga, Crne Gore i Republike Srpske koju predsrtavlja minister rada Duško Milunović.

Srbija je u Asocijaciju primljena 2018. godine i u Bordu je predstavlja predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Miloš Nenezić.