Mladi Vranjanci razgovarali sa gradonačelnikom i dali mu predloge za unapređenje lokalne zajednice

Lokalne vesti - Četvrtak 01.12.2022 - 13:13

Petnaestoro mladih, na čelu sa predsednikom udruženja „Aktivisti iz komšiluka“ Urošom Ilićem razgovaralo je u petak, 25. novembra sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i iznelo mu predloge za poboljšanje lokalne zajednice.

Foto: aktivistiizkomsiluka Foto: aktivistiizkomsiluka
Dijalog mladih sa gradonačelnikom Vranja održan je u zgradi Načelstva, a u okviru Erasmus+ projekta „Strukturirini dijalog: Vranje čuje mlade“, učesnici su predstavili probleme sa kojima se susreći i obrazložili svoj položaj u lokalnoj zajednici. Oni su, takođe, predlagali potencijalna rešenja za navedene probleme.
 
U razgovoru je, inače, učestvovala i zamenica gradonačelnika Zorica Jović, član gradskog veća zadužen za omladinu i sport Nenad Đorđević, član gradskog veća zadužen za finansije Bojan Kostić i koordinatorkancelarije za mlade Vranje Luka Trajković.
 
Na temu Omladinski prostori i programi, mladi su tražili osnivanje Omladinskog centra koji bi bio prostor za provođenje slobodnog vremena i organizovanje različitih sadržaja. Milenković je na ovu temu istakao da je saglasan sa predlogom i da je u opticaju više lokacija za ovakav prostor. Dogovoreno je da se pripremi detaljan plan za ovu inicijativu i da se u najskorijem roku organizuju sastanci po ovom pitanju.
 
Najviše pojedinačnih ideja učesnika ponela je tema Gradska infrastruktura za mlade, gde su učesnici podsetili na značaj Aleksandrovačkog jezera i zatražili što hitnije uređenje istog. Kako im je rečeno, projekat za uređenje ovog jezera je pred izdavanjem građevinske dozvole, što znači da je, prema rečima Milenkovića, početak realizacije veoma blizu.
 
Učesnici Dijaloga osvrnuli su se i na potrebu za balonom za treniranje tenisa u zimskim mesecima, na šta su predstavnici gradskog veća naveli da se montiranje balona očekuje u narednim mesecima.
 
Jedan od problema koji su mladi istakli jesu i psi lutalice, kao i formiranje azila za njih. Odgovor na ovaj predlog bio je da je u planu otvaranje regionalnog azila za pse u okviru deponije „Meteris“ i da je priprema ovog projekta u toku.
 
Takođe, mladi su se „požalili“ i na linijski prevoz koji nije u skladu sa njihovim potrebama , na šta je odgovor bio da do sada nije bilo nikakvog zahteva za uvođenje novih linija, kao i da je gradsko veće spremno da razmotri sve predloge za promenu ili dopunu postojećih linija.
 
U ovom Dijalogu zatrežno je i da se otvori Savetovalište za mlade, gde bi svi koji budu želeli mogli da potraže stručnu pomoć, a koje bi se nalazilo izvan Doma zdravlja. Milenković je, na ovu temu, kazao da je ova oblast važna za mlade, te da zahteva poseban sastanak na kojem bi se samo o ovoj temi razgovaralo.
 
Poslednja tema razgovora sa gradonačelnikom bila je obrazovanje i zapošljivost mladih, te su učesnici predložili poboljšanje uslove za obavljanje poslova za mlade i otvaranje nobih fakulteta, kako bi mladi ne bi odlazili iz Vranja.
 
Na kraju razgovora, prisutne je pohvalio predsednik udruženja „Aktivisti iz komšiluka“ Uroš Ilić jer su na argumentovan i sadržajan način izneli svoje stavove i probleme i zbog toga što su spremni da doprinesu i njihovom rešavanju.
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Мислим
02.12.2022. , 23:43
Од обећања ,кућа не припада. Народ је добро запазио и искрено формулисао ову животну мудрост-истину. Са свиме се слажу, а што нису то предупредили, па да сами ураде на свему томе,а не да млади њима дају сугестије. Па они су ту искусни људи, а кад су се утркивали за положај, ваљда су знали да имају и своје обавеза на тим функцијама и да сами треба да знају да је то њихова обавеза. А што се тиче превоза и нових линија, то је велики блам, јер нису тражене нове а оне што су укинуте, и то нису знали? Пази богати, нити реагуј - нису упознати. На општи јавашлук и неодговорност ,њихова активност чиста нула. А шта их се дотиче њихове користи, е ту су одлични. ИЗАЂИТЕ МЕЂУ СУГРАЂАНЕ, СЕЉАКЕ ПА ВИДИТЕ ЗА ЧИМ ВАПИ ОВАЈ НАПАЋЕН НАРОД,А НЕ САМО ПРАЗНА И ОБЕЋАНА. И СВЕ ИСТО, НИ ЈЕДАН ИСКОРАК НИ МАЛИМ ПРСТОМ ДА МРДНЕТЕ. ЖАЛИСНО И ЈАДНО!!!!!