01. decembar  2022. 12.25  | Izvor: Tanjug

Japan zabrinut zbog zajedničkog leta kineskih i ruskih aviona

TOKIO -

Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je danas da je Japan diplomatskim putevima izrazio zabrinutost ruskim i kineskim vlastima zbog zajedničkog leta vojnih aviona te dve zemlje u sredu u blizini Japana.

''Učestalost i širenje ovakvih aktivnosti u blizini naše zemlje izaziva našu zabrinutost u pogledu bezbednosti'', rekao je Macuno, a prenosi Rojters.

japan

Japanske vlasti su juče saopštile da se dva kineska i dva ruska bombardera nadletala Japansko more. ''Pažljivo ćemo pratiti razvoj saradnje Rusije i Kine, uz osećanje zabrinutosti'', rekao je Macuno i dodao da će Japan ''odlučno štititi svoje teritorije''.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski bombarderi Tu-95MS i kineski vojni avioni H-6 leteli nad Japanskim i Južnim kineskim morem oko osam sati i da je let obavljen ''u skladu sa međunarodnim pravom'' i ''bez upada u vazdušne prostore''.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je danas naglasio da ''Južno kinesko more postaje region gde NATO želi da podigne tenzije'', preneo je TAS S.