Neuspeo i osmi pokušaj izbora predsednika Libana 1ilustracija foto: Shutterstock

Poslanici libanskog parlamenta danas su se sastali da, u osmom pokušaju, izaberu predsednika Libana, ali u tome ponovo nisu uspeli.

Liban nema predsednika već mesec dana, a vlada je privremena i nije u stanju da obuzda ekonomski kolaps.

Parlament je duboko podeljen izmedju onih koji se suprotstavljaju Hezbolahu, a nemaju dovoljno glasova da izaberu svog kandidata, Mišela Moavada i te moćne proiranske organizacije. Hezbolah nije imenovao svog kandidata.

Moavad, sin bivšeg predsednika Libana, ubijenog 1989, koga podržavaju protivnici Hezbolaha, osvojio je danas 37 glasova, mnogo manje od 86 potrebnih da bi bio izabran u prvom krugu, odnosno 65, koliko je potrebno u drugom.

Pedeset dva poslanika, uglavnom iz Hezbolaha, nije glasalo ni za koga.

Drugi poslanici su na listićima napisali parole ili izmišljena imena, uključujući ime izabranog predsednika Brazila Lule da Silve.

Moavad se smatra bliskim SAD,a vodja Hezbolaha Hasan Nasralah je rekao da ne želi predsednika koji je potčinjen Vašingtonu.

Ta šiitska organizacija traži da se kandidat izabare konsenzusom, ali ga još nije imenovala.

Politički analitičari veruju da Hezbolah podržava bivšeg prosirijskog poslanika i ministra Sulejmana Franžieja (Frangie).

Glavni vojni komandant Džozef Aun se takodje pominje, kao mogući kompromisni kandidat.

Parlament se sastaje od kraja septembra u pokušaju da izabere predsednika,ali bez uspeha i naredna sednica je zakazana za 8. decembar.

Tokom današnje sednice poslanik hrišćanske stranke Libanske snage Antoan Habči je kritikovao činjenicu da parlament ne preuzima svoje odgovornosti.

Izbor predsednka bi mogao da traje mesecima kao što se desilo Mišelu Aunu koji je izabran 2016. godine posle 29 meseci tokom kojih nije bilo šefa države. Aunov mandat je istekao 31. oktobra.

Na osnovu sistema podele vlasti funkcija predsednka Libana je namenjena maronitskom hrišćaninu.

Od kraja 2019. je libanska ekonomija u krizi i vlasti još nisu postigle dogovor sa Medjunarodnim monetarnim fondom da se ta kriza prevazidje.

Od 1. novembra zemlju vodi vlada u ostavci zadužena smao sa svakodnevne poslove i nesposobna da donosi važne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari