Dostupni linkovi

Sestra ubijene trudnice u Prištini: 'Mislila je da ima zaštitu'


Protest u Prištini: 'Država ostavlja žene bez sigurnosti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Protest u Prištini: 'Država ostavlja žene bez sigurnosti'

"Mislila je da ima zaštitu, ali niko je nije zaštitio," rekla je sestra trudnice koju je ubio suprug u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini 30. novembra.

Sestra ubijene trudnice je novinarima u Prištini rekla da joj je sestra bila žrtva nasilja, te da je konstantno bila pod pritiskom. Navela je i da joj je bilo zabranjeno da dolazi u porodičnu kuću.

"Razgovarala sam sa njom dan ranije telefonom i pitala sam je da li je dobro, rekla mi je da je dobro i da će se sutra da se porodi", priča ona.

Veruje se da je žrtva imala oko 35 godina. Imala je nalog za zaštitu, što je potvrdio i Osnovni sud u Uroševcu. Zaštitna mera je bila izdata na šest meseci, odnosno od 13. avgusta ove godine do 13. marta naredne godine.

I njena sestra je rekla da je prijavila nasilje organima reda i da joj je ponuđena pravna zaštita.

"Rekla je da ima zaštitu, ali niko je nije zaštitio", dodala je.

Advokat: Tužilaštvo trebalo da spreči okrivljenog

Fitim (Gashi) Gaši, advokat u organizaciji Mreža žena Kosova, navodi da je tužilaštvo trebalo da spreči okrivljenog da počini zločin na osnovu prethodno počinjenih krivičnih dela.

"Sama činjenica da je počinio tri krivična dela, odnosno pretnje, posedovanje oružja bez dozvole i nasilje u porodici, koje se po novom Krivičnom zakoniku smatra krivičnim delom... Mislim da je glavni promašaj napravilo tužilaštvo, u ovom slučaju“, kaže Gaši za Radio Slobodna Evropa.

Ocenjuje i da je nemoguće da svi slučajevi koji su pod zaštitom budu pod stalnom pratnjom policije, „osim u posebnim slučajevima”.

"Da zločin nije počinjen i da je žrtva dokazala da je izvršilac krivičnog dela prišao, što je zabranjeno, smatram da bi uz hitan poziv policija bila dužna da interveniše, jer je postojala zabrana prilaska. Pretpostavljam da je počinilac žrtvu uhvatio nespremnu“, kaže Gaši.

'Institucionalni neuspeh'

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) ocenila je da su se nadležne institucije ponele neodgovorno kada je u pitanju ovaj slučaj.

Hadžiu je 1. decembra najavila ostavke i smenu policijskih zvaničnika čim se utvrdi "institucionalni neuspeh".

"Žrtva je u julu ove godine prijavila osumnjičenog za psihičko i fizičko nasilje, a tužilaštvo je u redovnom postupku pustilo osumnjičenog. To je institucionalna neodgovornost, to je neodgovornost tužioca u slučaju, jer mi kontinuirano pozivamo da zaštitimo živote žena i devojaka. Da je tužilaštvo bilo na visini svojih obaveza, takav slučaj je mogao biti sprečen", rekla je ona.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu je saopštilo da je osumnjičeni za ubistvo bio kažnjen zbog neovlašćenog posedovanja oružja, te da je podignuta optužnica zbog zastrašivanja.

Ubijanje žene: 'Čujem ih, po cijelu noć ona vrišti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:37:18 0:00

Hadžiu je napomenula da su Ministarstvo zdravlja, Centri za socijalni rad i druge institucije preuzeli odgovornost da provere svaku institucionalnu vezu sa ovim ubistvom.

"Žena je, zajedno sa bebom koju je čekala, ubijena ispred Ginekološke klinike. Bio je to ozbiljan, užasan, tužan slučaj, a ovaj slučaj nam pokazuje koliko je izražen femicid koji uzima živote devojaka i žena. U pet dana, dva izgubljena života, dve žene koje su ubili njihovi muževi", rekla je ministarka pravde.

Raspisana poternica

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da je oko ubistva trudnice zatražio izveštaj od institucija za sprovođenje zakona, te od Policijskog inspektorata Kosova zatražio istragu oko rada policijskih službenika koji su vodili taj slučaj.

“Bez ikakvog oklevanja, čim zvanično dobijem tražene izveštaje, biće preduzete sve neophodne mere protiv svakoga ko može biti odgovoran“, napisao je on na svom Facebook nalogu.

Naveo je da je od kosovske policije tražio maksimalnu posvećenost, te da se osumnjčeni hitno uhapsi i izvede pre lice pravde.

Kosovska policija je raspisala poternicu za Sokoljom Haljiljijem (Sokol Halili) zbog sumnje da je ubio trudnicu.

Od građana se traži pomoć da se on što pre uhapsi.

Drugi slučaj ubistva u pet dana

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, zaštitna mera se izdaje "radi sprečavanja nasilja u porodici, zaštite lica koje je bilo izloženo nasilju, izbegavanja okolnosti koje utiču ili mogu uticati na izvršenje drugih krivičnih dela".

Ubijena trudnica je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra saopšteno da je muškarac sekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je povećan poslednjih godina.Prema podacima Kosovske policije koje su date Radiju Slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

Protest na Kosovu zbog ubistva 18-godišnje devojke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
XS
SM
MD
LG