100 zabluda o Jevrejima: Povezivanje sa sramotom (FOTO)

01.12.2022

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Neke su stare, a neke su nastale posle Holokausta

100 zabluda o Jevrejima: Povezivanje sa sramotom (FOTO)
Izložba "100 zabluda o Jevrejima" - Copyright Promo/Jean Paul Gaultier

Slika Jevreja je oblikovana brojnim zabludama u velikom delu društva. Jevrejski muzej u Beču je istražio poreklo tih zabluda, preispitao ih i parodirao u okviru izložbe koja je otvorena 30. novembra.

Cilj izložbe nije razbijanje predrasuda o Jevrejima, već suprotstavljanje njima na različitim nivoima, od umetničkog do istorijskog. Izložba pod nazivom „100 zabluda o i među Jevrejima“ je podeljena u sedam poglavlja na osnovu stereotpa i klišea koji vladaju o njima.

Promo/Ouriel Morgensztern
 

U fokusu su pre svega romantizacija judaizma, filosemitske predrasude i stereotipi koji, za razliku od antisemitizma, gotovo da nisu razmatrani do sada.

Pojam „Jevrej“ se i dalje povezuje sa sramotom

Više od 75 godina nakon kraja nacističkog režima pojam „Jevrej“ se i dalje povezuje sa sramotom. Iako postoji dobra volja da se izbegava diskriminacija Jevreji nisu deo društva kao što bi trebalo da budu.

Promo/Jüdisches Museum Wien
 

Ovo se zasniva na zabludi da su Jevreji kao migrantski narod suprotstavljeni autohtonim populacijama. Zanemaruje se činjenica da su svi stanovnici jednog područja u nekom trenutku došli odnekud i da je koncept „autohtonog“ ukorenjen u nacionalističkim idejama 19. veka.

Narativ jevrejske žrtve

Koliko su zablude aktuelne pokazalo se na protestima protiv mera za suzbijanje koronavirusa kada su protivnici vakcinacije prisvajali narativ jevrejske žrtve. Neke zablude su stare, a neke su nastale posle Holokausta.

Izložba kritički sagledava i rad jevrejskih muzeja i preispituje kako su oni doprineli jačanju stereotipa o njima. Zablude se zasnivaju i na idejama među samim Jevrejima. Obaveza jevrejske solidarnosti ili ideja o potpunoj jevrejskoj istoriji dovodi do percepcije o sebi i drugima koja često nije dovoljno kritična.

Izložba je otvorena do 4. juna 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike