U Odensu otvorena izložba Belocrkvanina Slobodana Čolića

BELA CRKVA – Galerija za savremenu umetnost Filosofen u Odensu, ugostila je radove Belocrkvanina Slobodana Čolića koji poslednjih decenija živi i stvara u tom gradu.

Retrospektivna izložba radova Slobodana Čolića obuhvata sve aspekte njegovog stvaralaštva koji su nastajali od šezdesetih godina prošlog veka naovamo, prezentujući njegova ostvarenja u crtežu, grafici, slikama, ali i kompleksnim formama poput asamblaža. Na izložbi su zastupljeni radovi iz svih značajnih umetnikovih ciklusa: Artist und model, Homo ludens, Notat, Ravnica-Ravnica

Na otvaranju je prisutne pozdravio grafičar Rodžer Fohlman, autorov dugogodišnji prijatelj i kolega koji je ukazao na značaj koji ova izložba ima za Slobodanovo stvaralaštvo, a izložbu je otvorio direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi, Igor Vokoun.

Vokoun je istakao da je ova retrospektivna izložba jedinstvena prilika za posetioce da zavire u introspektivni svet jednog autora koji se ne boji eksperimenta u umetnosti i koji uspeva da svoj jedinstveni jezik likovnosti ostvari i definiše kroz komunikaciju bazranu na istraživanju, a čiji konačni rezultat zapravo jeste baziran na samosvesnom eksperimentu i oprovabavanju. Čolićevo dosadašnje stvaralašto u osnovi je eksperiment, ali i svesna težnja ka racionalnom kombnovanju materijala u cilju postizanja potpunog efekta.

Autor izloženih radova, Slobodan Čolić, zahvalio se prisutnima i pozvao ih da sa sobom ponesu i trajno čuvaju utiske koje na njih ostavljaju radovi.

Slobodan Čolić je rođen 25.11.1942. godine u Beloj Crkvi. Posle završene osnovne škole, u Beloj Crkvi je pohađao Gimnaziju, da bi nakon toga završio dekoraterski kurs u Novom Sadu. Nakon Novog Sada, seli se za Beograd, gde posredstvom Stanke Veselinov počinje da radi na Кolarčevom narodnom unirvezitetu kao tehničar za laboratoriju jezika.

Od 1996. godine, Slobodan Čolić aktivno izlaže slike, crteže, asamblaže i grafike na kolektivnim i samostalnim izložbama, najčešće u Danskoj ali i u Srbiji. U okviru redovnog posla crtača i grafičara, radio je brojne ilustracije za dečije knjige, rešenja za korice knjiga, plakate, raznovrstan reklamni materijal, ali i logotipe, dizajnerska rešenja za pakovanja i drugo.
Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Hansa Кristijana Andersena u Odensu, izradio je seriju kolaža koji ilustruju momente iz Andersenovih bajki, a reprodukovane su u vidu mape sa 11 reprodukcija 2005. godine u izdanju „AMTS center for undervisining“.

Godine 2011. izradio je seriju slika postaljenih u jevnom prostoru, atrijuma „AMTS center for undervisining“, a postavljanje i svečano otkrivanje je pratila i izložba njegovih slika. Godine 2013. fondacija „КEN fond“, od Slobodana Čolića otkupljuje triptihon raspeća Hritovog (naslikan 2003 godine) za crkvenu kapelu Brobyværk kirke u mestu Brobiverk.

U rodnom mestu je izlagao tri puta: slike u čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi, 2002. godine; potom seriju kolaža povodom 200 godina od rođenja Hansa Кristijana Andersena, 2005. godine i grafike „Ravnica Ravnica“ u Muzeju u Beloj Crkvi, 2016. godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, žiriranim i izložbama grafičke radionice.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.