Pismo bomba poslato španskom premijeru Sančezu! Slična pošiljka stigla i u vojnu bazu: Ukrajina pozvala na hitnu istragu

01.12.2022

10:33

0

Prethodne noći španska policija je potvrdila da ispituje potencijalnu vezu između dva pisma bombe koje su poslate ukrajinskom diplomati u Madridu i španskoj kompaniji za proizvodnju oružja

Pismo bomba poslato španskom premijeru Sančezu! Slična pošiljka stigla i u vojnu bazu: Ukrajina pozvala na hitnu istragu
Španska policija - Copyright AP Photo/Paul White

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije obavestilo je nacionalni sud u četvrtak o prijemu 24. novembra koverte sa karakteristikama sličnim onima otkrivenim u poslednjih nekoliko sati.

Pošiljka je sadržala "pirotehnički materijal" i bila je upućena premijeru Pedru Sančezu, saopštilo je ministarstvo, prenosi El Pais.

Bezbednosne snage Španije pronašle su I jednu eksplozivnu napravu u pošiljci za vazduhoplovnu bazu u Torehon de Ardosu, kod Madrida, piše El Mundo.

Španski list je ovo objavio posle jučerašnje eksplozije pisma bombe u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, u kojoj je lakše povređen Ukrajinac zaposlen u njoj, prenosi Rojters.

U toku jučerašnjeg dana pismo bomba stigla je i proizvođaču oružja Instalasa, u Saragosi, na severu Španije, saopštila je policija. Instalasa proizvodi raketni bacač C90 koji je iz Španije isporučen Ukrajini.

Prethodne noći španska policija je potvrdila da ispituje potencijalnu vezu između dva pisma bombe koje su poslate ukrajinskom diplomati u Madridu i španskoj kompaniji za proizvodnju oružja koja se bavi proizvodnjom raketnih bacača koje donira Kijevu. Prema pisanju Skaj njuza, pretpostavlja se da su prva dva incidenta povezana jer je na oba pisma sa bombama bila napisana ista adresa. 

Posle incidenta u ambasadi u Madridu ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba naredio je da se pojačaju bezbednosne mere u svim svojim predstavništvima u inostranstvu. Osim toga, pozvao je Španiju da pokrene istragu o napadu.

Španski Viši sud pokrenuo je istragu kao mogućem aktu terorizma, otkrili su pravosudni izvori španskim medijima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike