Najnovije vesti
Vesti Politika
Nenad Rašić novi ministar u Vladi Kosova

Nenad Rašić novi ministar u Vladi Kosova

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je imenovan je na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nenad Rašić Foto: Radio Slobodna Evorpa / screenshot
Nenad Rašić

Ova informacija potvrđena je i iz Vlade Kosova.

- Premijer Kurti čestitao je Rašiću na novim institucionalnim dužnostima i odgovornostima u Republici Kosovo - navodi se u kratkom saopštenju.

Rašić je imenovan na poziciju ministra nakon što je Goran Rakić iz redova Srpske liste dao ostavku na tu poziciju. Naime, kosovski Srbi kolektivno su napustili institucije u znak protivljenja odluci Vlade Kosova oko preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Osim Rakića, i poslanici u Skupštini Kosova napustili su funkcije, kao i gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova. Takođe, Srbi su napustili i druge institucije na severu kao što je policija i pravosuđe.

Pročitajte još

Oni su se na taj korak odlučili nakon što je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić, jer je odbio da realizuje odluku Vlade Kosova o preregistraciji automobila.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS (Republika Kosovo) kroz tri faze.

Inače, Rašić je u poslednjih nekoliko godina delovao kao srpski opozicioni političar na Kosovu ali je pre formiranja Srpske liste 2013. godine bio poslanik u Skupštini Kosova, kao i u Vladi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ga je 2020. godine imenovao i za direktora kancelarije za zajednice ali je on brzo dao ostavku jer je protiv njega Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu, prenosi RSE.

U međuvremenu ga je Osnovni sud u Prištini oslobodio optužbi koje su mu se stavljale na teret a ticale su se "zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja".

(Radio Slobodna Evropa)