Predavanje o Paji Jovanoviću u Gradskom muzeju Vršca

VRŠAC – Gradski muzej Vršca organizovao je juče predavanje o Paji Jovanoviću, jednom od naših najpoznatijih i najcenjenijih slikara, Paja Jovanović, koji je preminuo na jučerašnji datum, 1957., u 98. godini života.

Slikar Paja Jovanović jedan je od najznačajnijih predstavnika srpske umetničke scene. Njegova dela nalaze se u mnogim evropskim, svetskim i našim muzejima.

Svoj dug i srećan život provodi u vremenu dva veka i u ovom razdoblju dolazi do veoma važnih promena u umetnosti i slikarstvu, kako u zapadnoevropskim zemljama, tako i u našoj srpskoj kulturi.

Paja Jovanović rođen je u Vršcu, 4. juna 1859. godine, u porodici fotografa Stevana Jovanovića i majke Ernestine, rođene Deot. Prve pouke o crtanju dobio je od nastavnika vršačke gimnazije Vodeckog. Godine 1875. sa ocem odlazi u Beč, gde se 1877. upisuje na Akademiju likovnih umetnosti u klasi čuvenog profesora Gripenkerla od koga će najviše i naučiti o veštinama slikanja.

Putuje po Crnoj Gori, Kavkazu, Maroku, Grčkoj, Španiji i Egiptu. Živeo je jedno vreme u Minhenu i Parizu, dok je kasnije posetio Ameriku. Ugled i slava Paje Jovanovića imali su odjek i u srpskom narodu. Već 1893. godine izabran je za počasnog člana Srpske kraljevske akademije.

Poverene su mu i izrade važnih istorijskih kompozicija, kao što su „Seoba Srba“, „Takovski ustanak“ i „Proglašenje Dušanovog zakonika“. Godine 1940. proglašen je počasnim građaninom Vršca i uvršten je među 100 najznamenitijih Srba.

U Gradskom muzeju Vršac, čuvaju se pored poznatog „Vršačkog triptihona“ i „Svete Majke Angeline“ i druga dela Paje Jovanovića. Veći deo njegovih radova i ličnih predmeta danas se nalazi u Muzeju Paje Jovanovića koji pripada Muzeju grada Beograda.

Večeras smo u Gradskom muzeju Vršac održali predavanje na temu „Predstava žene u slikarstvu Paje Jovanovića“ i prikazali samo neke od prelepih portreta koje je naš najbolji slikar svih vremena naslikao.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.