JASNO SE VIDI DA JE PRIŠTINA NJIHOVO ČEDO Dačić: Oni za svoju nekonstruktivnost stalno budu nagrađivani, to nije dobra poruka za nas!

11:11

01.12.2022

Podeli vest:

printscreen/insajder

Ministar inostranih poslova Ivica dačić kaže da se „jasno vidi da je Priština njihovo čedo i bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe.

– Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni“, kaže Dačić.

Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, poručuje iz Poljske šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Postavlja se pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana – kao što je odluka o viznoj liberalizaciji, ili podnošenje kandidature za članstvo u EU, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

U Poljskoj u Lođu danas počinje Savet ministara država članica OEBS-a. Više od 50 šefova diplomatije danas i sutra će razgovarati o najvažnijim političkim pitanjima i izazovima.

U najnovijoj izjavi Aljbin Kurti kaže da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, negira postojanje Briselskog sporazuma i zaklinje se pred poslanicima da nikada neće formirati ZSO i da ga to ne interesuje.

„To mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd, on direktno pljuje na integritet EU – Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet“, rekao je za RTS u Lođu Ivica Dačić.

„To su kao neki indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Ovde imate da se jasno vidi da je Priština njihovo čedo i bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe, oni uvek traže to što je njihovo čedo. Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni“, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić podseća da je OEBS, koji čini 57 država članica, jedna od organizacija koje je Jugoslavija osnovala, a kojom je Srbija i predsedavala.

„Ali glavna tema je teritorijalni integritet Ukrajine i ja sam spreman da aplaudiram kada Ukrajina kaže Krim i Donbas su Ukrajina, a nadam se da će svi aplaudirati i kada ja kažem Srbija je Kosovo“, naveo je Dačić.

Ističe da su se u Poljskoj okupili ministri spoljnih poslova najvećih evropskih zemalja – od Velike Britanije, Nemačke, Španije, pa do Kanade i zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Dačić je napomenuo i da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju ukazao na probleme sa kojima se Beograd suočava – sa odbijanjem da se sprovede dogovoreno, čime se potpuno parališe mogućnost napredovanja u dijalogu. „Ne možemo o novim dogovorima, a da bacimo u vodu ono od ranije“, poručio je Dačić.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić odgovara da ne možemo da sprečimo nešto gde nismo članovi.

„Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova“, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu posle da se razgovara.

„Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu“, poručio je Dačić.

 

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.