Policiji San Franciska dozvoljeno da koristi "robote-ubice"

Vladajući Nadzorni odbor San Franciska je izglasao da se dozvoli lokalnoj policiji upotreba robota koji mogu da ubijaju ljude.
Ova dozvola omogućava policiji San Franciska da robote opremi eksplozivom, ali samo u ekstremnim situacijama. 
Dr Ketrin Konoli iz grupe "Stop Killer Robots" je rekla da ova odluka predstavlja "klizav teren".
Policija San Franciska, odnosno SFDP, za BBC je potvrdila da trenutno ne koristi nijednog robota opremljenog smrtonosnom silom. S druge strane, navedeno je da bi se u budućnosti mogle dogoditi situacije u kojoj bi roboti koristili smrtonosnu silu.
 
Portparol SFDP-a je rekao da bi se "roboti mogli u budućnosti opremati eksplozivom u svrhu proboja u utvrđene strukture u kojima se nalaze nasilni, naoružani i opasni subjekti". 
 
Takođe, roboti bi se mogli koristiti za "onesposobljavanje nasilnih, naoružanih i opasnih osumnjičenih koji predstavljaju pretnju po živote".
 
Oni koji podržavaju ovakvu odluku navode da bi roboti trebalo da se naoružavaju samo u ekstremnim situacijama, dok protivnici tvrde da bi ovo moglo dovesti do dodatne militarizacije policijskih snaga.
 
Odluka je usvojena, ali policija može da koristi smrtonosnu silu samo nakon što iscrpi alternativne taktike, a upotrebu može odobriti samo ograničen broj visokorangiranih policajaca.
 
Ovakav tip smrtonosnog robota već se koristio u drugim delovima SAD-a. Policija Dalasa je 2016. godine opremila robota C-4 eksplozivom kako bi usmrtila snajperistu koji je ubio dva policajca i povredio još nekoliko službenika.
 
SFDP za sada nema nijednog naoružanog robota.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).