Magazin Srbija

Meso, slatkiši, kafa: U Bosni sve jeftinije nego kod nas, preko Rače u praznični šoping

BINGO
Foto: PrtScr/youtube

Od kad su nastupila nenormalna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, građani Srbije se dovijaju na razne načine kako da prežive. Kako smo po cenama prestigli skoro sve susede, Vojvođani svoj frižider pune u proizvodima iz Mađarske, a oni bliže Bosni sve više prelaze preko Rače radi šopinga.

Prznici nam se približavaju, pa ih valja dočekati punom trpezom, ali ćemo izgleda za to morati da idemo u susedstvo jer su cene mesa, mleka, šećera i brašna tamo dosta niže.

Naši proizvodi jeftiniji u BiH nego u Srbiji

Novosađanka Marijana Trifunović Zagorčić, podelila je za čitaoce magazina Luftika svoje pozitivno iskustvo sa cenama u Bosni i Hercegovini.

– Put nas je letos naveo kroz Bosnu, i tada smo prvi put smo pazarili tamo i bili smo iznenađeni povoljnim cenama. Kada je paprika kod nas bila 180 dinara kilogram, tamo smo kupili 5 kg za 5 maraka, odnosno 300 dinara. Kafa i nes u kafiću u Bosni je 2,50 marke, odnosno 150 dinara. Ono što me je zaprepastilo je da su naši proizvodi mnogo jeftiniji u Federaciji nego kod nas. Na primer, Grand gold kafa od pola kilograma je za oko 300 dinara jeftinija tamo. Mančmelou je 1 marku ili 60 dinara, objašnjava Marijana.

Teletina, majonez, WC papir duplo jeftiniji

Marijana kaže da je najpovoljnije kupovati u marketu Bingo, a sačuvala je i račun gde se vide cene u konvertibilnim markama.

Račun iz Bosne
Foto: Privatna arhiva

– Svima su kase namestene da piše euro, ali na ovom računu se sve cene u markama. Teletina je tada bila 14 maraka, sad vidim da je još niže cena i da su na akciji rebra po12 maraka. Poređenja radi teletina u Univeru kod nas je na akciji 1.999 dinara. Omekšivači, prašak, toalet papir sve je isplativije.

Evo  na primer iz aktuelnog kataloga Zewa papir kod njih izađe 450 dinara, a kod nas je oko 1000.

zewa papir

Majonez od 650 grama u tegli je tamo oko 280 dinara, a kod nas je duplo, kaže Marijana i dodaje da je čak i Alpsku kremu uspela naći u Republici Srpskoj za 6 maraka, odnosno 360 dinara, a kod nas košta preko 1.000.

Cenoteka

Mleko, šećer, maslac, hemija i garderoba jeftiniji u Nemačkoj nego u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link