Australijski premijer pozvao SAD: Prestanite da gonite Asanža

30.11.2022

22:05

0

Albanizi kaže da je to pitanje lično pokrenuo sa američkim zvaničnicima

Australijski premijer pozvao SAD: Prestanite da gonite Asanža
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Australijski premijer Entoni Albanizi je izjavio kako je on lično pozvao američku vladu da prekine krivično gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Albanizi je odgovarao na pitanje nezavisne poslanice, koja je rekla da je slobodno novinarstvo javni interes i "od suštinskog je značaja za demokratiju" i dodala da će Asanžova sloboda "doći samo usled političke intervencije".

- Moram da uverim članove parlamenta da sam ovu diskusiju lično pokrenuo sa predstavnicima vlade SAD - odgovorio je Albanizi i dodao: "Moj stav je jasan i jasno je stavljeno do znanja američkoj administraciji da je vreme da se ovo pitanje privede kraju".

AP Photo/Mark Baker
Entoni Albanizi

Albanizi nije naveo da li je razgovor inicirao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, na sastanku na Baliju pre dve nedelje, ili sa drugim predstavnicima SAD.

Džulijan Asanž, australijski državljanin, zatočen je u zatvoru Belmaršu u Londonu dok SAD žele njegovo izručenje kako bi mu sudili zbog optužbi u vezi sa objavljivanjem stotine hiljada tajnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatskih depeša.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike