Slavlje Australijanaca

Rolex dela Pena/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Slavlje Australijanaca

Fudbaleri Australije drugi put u istoriji igraće u nokaut fazi Mundijala u Kataru, a tamo neće biti Tunisa uprkos tome što je pobedio Francusku, aktuelnog svetskog prvaka.

Australijanci su sa 1:0 na stadionu Al Džanub pobedili Dansku sa 1:0 i osigurali drugo mesto u grupi.

Istim rezultatom Tunis je iznenadio Francusku, koja je i pre ovog kola obezbedila čelnu poziciju.

Danas se igraju još dve utakmice na Mundijalu, od 20 sati u C grupi sastaju se Saudijska Arabija – Meksiko i Poljska – Argentina.

Australijancima je pre meča odgovarao i nerešeni rezultat.

Utakmica između Australije i Danske je počela laganim odmeravanjem snage na sredini terena, ali se Australijanci bili na kraju konkretniji, dok je selekcija iz Skandinavije razočarala s obzirom da se radi o timu koji je prošle godine došao do polufinala Evropskog prvenstva.

Metju Leki je u 61. minutu igre odlučio pobednika, posle lepog solo prodora matirao je Šmajhela.

Danska je tokom većeg dela meča čekala grešku protivnika, ali u toj čekalici su izgubili vreme i šansu za bilo kakav preokret.

Fudbaleri Tunisa su u duel sa Francuskom ušli kao autsajder, znajući da im je potrebna pobeda nad braniocem titule, kao i da zavise i od ishoda drugog meča u grupi.

Hrabrom i borbenom igrom, Tunižani su u 58. minutu poveli preko Vabija Kazrija i odolevali su pritisku francuskih igrača koji je usledio.

U osmom minutu sudijske nadoknade, Francuska je izjednačila golom Antoana Grizmana, ali je posle intervencije sudije iz VAR sobe pogodak poništen zbog ofsajda u kom se našao strelac.

Tunis je u završnici uspeo da sačuva prednost i dođe do rezultatski ispostaviće se nevažne, ali pobede za ponos.

Kako je Mbape postao heroj u Uzbekistanu

Napadač Francuske Kilijan Mbape posle pobede Francuske protiv Danske (2:0) na Instagramu je objavio fotografiju koja na prvi pogled nije bila neuobičajena.

Na slici je on kako slavi pobedu sa navijačima.

Međutim, na toj fotografiji se vidi zastava Uzbekistana, što je donelu slavu igrača u toj zemlji. Slika na Instagramu je dobila gotovo 75.000 komentara.

„U početku sam bio srećan što je Mbape postigao gol za svoju reprezentaciju, ali kad sam video našu zastavu, bilo je još smešnije“, izjavio je u Taškentu navijač Francuske Vohid Radžadov, a prenosi agencija AFP.

Uzbekistanski influenser Firuzhan Jakublodžaev je rekao da veruje da Mbape uopšte ne poznaje Uzbekistan, ali će zahvaljujući toj fotogradiji, mnogi ljudi čuti za tu zemlju.

Dodao je da je srećan zbog te neobične slučajnosti.

„Mbape je neočekivani heroj Uzbekistana“, rekao je za AFP vlasnik fotografisane zastave Abdurahman Fazilov, koji je došao na Mundijal prvenstvo da „učini Uzbekistan poznatim i da podrži reprezentaciju Francuske“.


Click here to see the BBC interactive



Pogledajte video

„Napravim ti dobar friz, moraš da daš gol“ – On šiša fudbalske zvezde na Svetskom kupu
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari