30. novembar  2022. 18.05  | Izvor: RTV (Ana Bojović)

Konferencija u Novom Sadu o jačanju saradnje za sprečavanje femicida

NOVI SAD -

Tokom kampanje "16 dana aktivizma" više vremena posvećujemo problemu femicida, njegovoj prevenciji i kažnjavanju. Na današnjoj konferenciji o međusektorskoj saradnji održanoj u Novom Sadu, govorilo se o tome kako učvrstiti lanac saradnje institucija, jer bilans od 25 ubijenih žena od početka godine jasno ukazuje na neophodnost takvog načina prevencije.

video icon

Od početka primene zakona o sprečavanju nasilja u porodici 2017. godine, a zaključno sa 2021. u Vojvodini je zabeleženo 8.500 prijava nasilja prema ženama.

nasilje

Porast nasilja od 21 odsto u odnosu na raniji period, iz pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu tumače kao znak poverenja prema institucijama kojima se ono prijavljuje, ali bilansom od 25 ubijenih žena ove godine nameće se oprečno pitanje.

Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu kao telo, može da inicira promenu takve situacije što kako navode i rade, dodajući da uprkos manjkavostima, hitni slučajevi ne smeju i neće trpeti.

Ipak nije tajna da se i to dešavalo ali pomaka u pozitivnom smeru ima.

"U poslednje vreme se to zaista promenilo na bolje. Postupci se brže završavaju, izveštaji jesu sveobuhvatni, mislim na izveštaje CZR ali znate za svaku žrtvu je njen postupak, njen predmet, jedan jedini", Olivera Pejak Prokeš.

Pejak Prokeš dodaje da je ključ rešenja u sistemu ali i društvu koje bi slabijeg trebalo da zaštiti.

U tom smislu teško je govoriti o savršenstu lanca pomoći, ali i nepohodno jer bar 25 puta u toku ove godine on nije bio maksimalno efikasan.

"Mislim da je prvi korak u proceni rizika. Tu se često luta i čim imate pogrešnu procenu rizika to je možda prvi kamen spoticanja, da ne vidite kakav će biti kraj", objašnjava Pejak Prokeš.

Dok čekamo da stubovi društva, kako često i sami kažu, vrate poverenje i pojačaju snage, naslonimo se na tekovine savremenog društva koje je nasilje u porodici prepoznalo kao krivično delo i prijavimo ga, bilo da se dešava nama ili onom do nas.