Književnost

Promocija knjige "DirižaBL" Nadežde Lazarević Kovačević u Banskom dvoru

Promocija knjige "DirižaBL" Nadežde Lazarević Kovačević u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija knjige "DirižaBL" Nadežde Lazarević Kovačević u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija knjige "DirižaBL - put u neispričanu prošlost Banjaluke" autorke Nadežde Lazarević Kovačević biće održana večeras u Koncertnoj dvorani Banskog dvora večeras od 19 časova.

O knjizi će govoriti Duško Pevulja, Ljiljana Mačkić, Zoran Pejašinović i autorka.

"'DirižaBL“' je zbirka još neispričanih i nedopričanih priča, koja nas vraća u period Kraljevine Jugoslavije, kada je Banjaluka postala centar Vrbaske banovine i dobila arhitektonska i kulturna obilježja srednjoevropskog grada, kojima se i danas diči. Otkriva nam dešavanja 30-tih godina prošloga vijeka, koja su obilježila to vrijeme, ali i atmosferu u gradu za vrijeme, i neposredno poslije Drugog svjetskog rata, u čijem su epicentru žitelji Banjaluke, bez obzira na zanimanje, položaj, vjeru ili političko opredjeljenje", navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Dalje se objašnjava da "DirižaBL" zbirka autentičnih, a istovremeno univerzalnih ljudskih sudbina koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koje su poslužile kao scenario za dokumentarno-animirani serijal "K'o lepi san", čiji je autor i scenarista Nadežda Lazarević-Kovačević, a realizovan je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

"U poglavlju 'O njima', autorka nam predstavlja sagovornike, potomke banjalučkih porodica koje su na određeni način obilježile period između dva svjetska rata, a čija sjećanja predstavljaju najdragocijeniji dio pripovijesti ove zbirke i pomenutog serijala. U trećem poglavlju, 'Rekli su...', prezentovani su prikazi i komentari na dokumentarno-animirani serijal 'K'o lepi san'", zaključeno je u saopštenju.

Nadežda Lazarević-Kovačević, rođena je, školovala se, živi i radi u Banjaluci. Unuka je četvrtog po redu bana Vrbaske banovine, dr Todora Lazarevića.

Trideset godina je zaposlena na Radio-televiziji Republike Srpske, gdje sada obavlja poslove urednice Redakcije specijalnih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije