');
Najnovije vesti
Blic Vesti Novi Sad

DA SE NE ZABORAVI Spomenik "Porodica" u Novom Sadu na spisku lokacija koje ĐACI TREBA DA OBIĐU NA EKSKURZIJAMA

Spomenik "Porodica" na keju u Novom Sadu bronzana je lekcija o jednom od najtraumatičnijih događaja u novosadskoj istoriji - Raciji mađarskih fašista. Memorijal u Novom Sadu koji simbolizuje ugašene živote podseća na najveći pokolj na teritoriji Vojvodine tokom Drugog svetskog rata i važno je mesto sećanja našeg naroda. Novi Sad se zbog toga našao na spisku mesta koja bi, prema preporuci Muzeja žrtava genocida i Ministarstva prosvete, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji trebalo da posete u okviru školskih studijskih putovanja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Spomenik "Porodica" Foto: 021.rs / Ustupljene fotografije
Spomenik "Porodica"

To je samo segment šire inicijative Muzeja žrtava genocida, čiji je cilj oživljavanje kulture pamćenja stradanja u Drugom svetskom ratu. Iza ove ideje stalo je i Ministarstvo prosvete, koje je školama prosledilo stručno uputstvo za organizaciju sa definisanim ciljevima ovih putovanja.

Novi Sad
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad

U središtu ovog "koncepta sećanja" su obilasci mesta velikih stradanja i upoznavanje sa razmerama zločina direktno na mestima na kojima su se i dogodili. Đaci bi time dobili priliku ne samo da prodube svoja znanja, nego i da na autentičnim mestima steknu lični doživljaj stradanja nevinih.

Osim na spomenik žrtvama Novosadske racije, stručnjaci Muzeja žrtava genocida prosvetnim vlastima skrenuli su pažnju i na druga istorijska mesta u Vojvodini, koja zavređuju da budu odredišta studijskih putovanja osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije.

Preporučena je tako i poseta pomalo zaboravljenom Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, čiju je umetničku formu osmislio arhitekta Bogdan Bogdanović. Prostor uz pravoslavno groblje u ovom gradu tokom rata bio je najveće gubilište u Sremu, gde je više hiljada Sremaca mučeno i ubijeno od strane nemačkih i ustaških okupatora. Na ovom mestu skončao je i veliki slikar Sava Šumanović.

Vojvođanska mapa stradanja i herojstva, po kojoj će se u potrazi za znanjem kretati školarci, obuhvata i poprišta velikih bitka i vojnih operacija. Preporučene su posete Kompleksu "Batinska bitka", gde se novembra 1944. odigrala jedna od najvećih bitaka na prostoru Jugoslavije, kao i Spomen-parku "Sremski front", koji čuva sećanje na istoimene frontovske operacije kojima je završen Drugi svetski rat u ovom delu Evrope.

Selo Jabuka kod Pančeva mesto je umora više od 12.000 Srba, Jevreja i Roma. Kompleks sećanja "Stratište" memorijal je žrtvama masovnih streljanja koje su sprovodile nemačke okupacione snage tokom Drugog svetskog rata. Najčešće su to bili civili: Jevreji, Romi i Srbi iz beogradskih kazamata - logora "Staro sajmište" i "Banjica", i "Topovske šupe", ali i veliki broj građana južnog Banata koji se našao na meti okupatora.

(Novosti)