"Čudesni svet" skinut sa repertoara: Da li i kako najgledaniji crtani film prošlog vikenda propagira homoseksualnost? 1

Kulturni centar u Novom Pazaru odlučio je da skine sa repertoara crtani film „Čudesni svet“, a kao jedan od razloga o kojem se spekuliše su prigovori roditelja da film „propagira homoseksualnost“.

Urednica programa u KC Novi Pazar Elma Šabanović kaže za Danas da jeste bilo prigovora roditelja i „burnih reakcija“ a da se odustalo od prikazivanja filma zato što nije postojalo interesovanje publike.

Film je prvi put prikazan u novembru a druga projekcija, iako zakazana, nije održana. Takođe film nije uvršten u repertoar za decembar.

– Mi smo bioskop i imamo određenu zaradu od prodaje ulaznica. Nama nije bilo isplativo da dalje prikazujemo ovaj film jer nije prodata nijedna karta za narednu projekciju – kaže Šabanović.

Odgovarajući na pitanje da li ovakva odluka KC Novi Pazar podstiče diskriminaciju gej zajednice, sagovornica Danasa ističe da ne postoje i nikada ranije nisu postojala bilo kakva ograničenja u pogledu prikazivanja filmova koja bi bila motivisana temom filma.

– Mi nikada nismo diskriminisali nikoga – navodi Šabanović.

Prema podacima koje je Danas dobio, film Čudesni svet bio je najgledaniji prošlog vikenda u Srbiji. Ovo ostvarenje pogledalo je 11.600 gledalaca. Strani mediji su preneli da jedan od junaka Diznijevog filma tinejdžer koji je zaljubljen u drugog dečaka. Kada svome ocu kaže kako se oseća, otac ga podržava i daje mu ljubavne savete ne osvrćući se na to u koga je dečak zaljubljen.

Dnevni list Večernje novosti objavio je juče reakciju jednog od roditelja koji je kazao da nije prihvatljivo da se ovakvi sadržaji nude deci koja nemaju još razvijenu svest o tome o čemu film govori i koju poruku šalje.

Profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu i predsednica Društva psihologa Srbije, dr Tamara Džamonja Ignjatović kaže međutim da u ovoj situaciji postoji duboko nerazumevanje problema.

– Ovakvi filmovi nisu nikakva propaganda protiv porodice i porodičnih vrednosti. Njihova svrha je borba protiv stigme i da olakšaju deci i ljudima integraciju u društvo kada se suoče sa svojom seksualnom orjentacijom. Kada bi propaganda mogla da utiče na bilo čiju identifikaciju, socijalni pritisci koji postoje u patrijahalnom društvu bi bili uspešni u preoblikovanju gej populacije – navodi Džamonja Ignjatović.

Ona kaže da porodica danas jeste ugrožena i da odatle i dolaze burne reakcije.

– Porodica jeste zaista ugrožena danas ali ne ovim. Ovde vidimo pomeranje problema na najslabiju kariku i osuđivanje žrtve. Porodica je ugrožena ali zbog netoleranicije, iskrivljenih osnovnih moralnih standarda, ekonomskog položaja, nebezbednosti – zaključuje sagovornica Danasa.

Povodom odluke KC Novi Pazar da ukloni film „Čudesni svet“ sa repertoara Danas je uputio pitanja i poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Na drugoj strani, Goran Miletić, direktor organizacije Civil rajt difenders, i pravnik, kaže za Danas da „uređivanje programa jeste pravo svake ustanove, ali da kriterijum ne sme biti diskriminativan niti razlozi smeju biti upućeni na isključivanje neke grupe građana koji imaju zajednički identitet.“

On ističe da je „cenzura filmskog programa sa željom da se negira postojanje LGBT zajednice protivzakonita“.

Osvrćući se na komentare roditelja, koji su zatražili skidanje filma sa repertoara, kao i sagovornika Novosti koji podržavaju potez roditelja nazivajući ovaj film propagandom, Miletić navodi da takva obrazloženja „predstavljaju govor mržnje prema Zakonu o zabrani diskriminacije“.

– Ne smeju se širiti mišljenja, ideje i stavovi kojima se podstiče mržnja ili diskriminacija prema grupama građana koji dele neki identitet, a to je ovde slučaj. Posebno je skandalozna teza da je prikazivanje LGBT lika loše za decu ili da to na bilo koji način može da utiče na formiranje seksualnog identiteta – zaključuje Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari