Ove predmete svakodnevno koristimo, a izmišljeni su u Nemačkoj pre više od pola veka

30.11.2022

14:15

0

Autor: 24sedam

Nemci su uvek prdnjačili u svemu

Ove predmete svakodnevno koristimo, a izmišljeni su u Nemačkoj pre više od pola veka
Copyright Profimedia

Nemačka ima reputaciju da je inovativna. Međutim, malo je poznato da je i ovih 8 stvari izmišljeno u Nemačkoj.  

Profimedia
 

Električna bušilica
Nenamerno je postala simbol muškosti i nijedna ozbiljnija garaža nije potpuna bez nje. Iako je električna bušilica izmišljena u Australiji 1889. godine, preduzetnik Vilhem Emil Fajn iz Ludvisburga omogućio je da postane ručna i prenosiva 1895. godine - time oslobađajući granice muškosti zauvek. I od tada je odgovorna za bezbrojne nepouzdane popravke kućne radinosti.  

Fanta
Tokom Drugog svetskog rata Amerikanci su mislili da su udarili Nemačku tamo gde najviše boli - embargo na uvoz koka-kole. Direktor „Koka-kole" za Nemačku Maks Kit nije poklekao pred izazovom - odlučio je da izmisli novi proizvod za nemačko tržište koristeći lokalne sastojke kao što su kaša od ostataka voća i surutka. Tako je rođeno legendarno piće koje doprinosi karijesu još od 1941. godine.  

Pixabay
 

Filter za kafu
U svakom od nas čuči poneki izum, tako i kod Melite Benc, domaćiće iz Drezdena. Ona se 1908. godine zapitala zašto je njena kafa uvek prekuvana i gorka - stoga je iskoristila šansu. Shvatila je da može da skuva mnogo ukusniju kafu, koristeći improvizovani papirni filter. Bencova je patentirala izum i danas njena porodična kompanija Melitta Group KG zapošljava oko 3.300 ljudi.  

Lepljiva traka

Kao da mu stvaranje Nivee i Labela nije bilo dovoljno, farmaceut Oskar Troplovic odlučio je da izmisli nešto što bi bilo toliko uticajno da bi postalo njegovo nasleđe. To je pronašao u lepljivoj traci. Iako se ideja već istraživala, Troplovic je bio taj koji je izmislio leukoplast - inovativnu lepljivu zakrpu. Od 1901. godine - kućne popravke nikada više nisu bile iste.  
 
printscreen/Twiter/zoranceran
 

Harmonika
Iako se češće povezuje sa francuskim šansonama, harmoniku je u stvari osmislio i dizajnirao Kristijan Fridrih Ludvig Bušman u Berlinu 1822. godine. Izum ovog majstora iz Tiringije osvojio je svet, čoškove na ulicama i ulične svirače.

Unsplash
 

Novogodišnja jelka 

Finci imaju Deda Mraza, ali novogodišnja jelka pripada Nemcima. Ova tradicija se pojavila tokom nemačke renesanse i na početku je bila samo dekorativni izraz tokom Božića, pre nego što je postala popularna krajem 19. veka. Iako se ranije ukrašavala orasima, voćem i svećama, danas je nekada skromna jelka postala simbol nadmetanja među komšijama.  
AP/Pavel Golovkin
 

Kopačke za fudbal
Iako je prototip kopački za fudbal izmišljen u Britaniji, osnivač Adidasa Adolf „Adi" Dassler osmislio je današnju verziju patika sa klinom koje su promenile igru svojom novom tehnologijom 1954. godine. Bez sumnje je doprineo pobedi Zapadne Nemačke na Svetskom prvenstvu te godine. Njegov stariji brat Rudolf Dassler, osnivač rivalske Pume, nije bio oduševljen - tvrdio je da je izum njegov.  

 
Profimedia
 

Taksimetar
Podjednako voljen i omražen, mnogima je vožnju kroz grad učinio stresnom. Izmislio ga je Fridrih Vilhem Gustav Brun u Berlinu 1891. godine za industrijalistu i pionira automobila Gotliba Dajmlera - i od tada taksimetar svima diže pritisak. Ali, da li su taksimetri stvar prošlosti sa pojavom Ubera? Ne, ako strastveni sindikati taksista dobiju bitku.  

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike