Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

“Аца информација“ за Градске инфо из Катара: Добијамо Швајцарску! (ИНТЕРВЈУ)

Када је, након четири године, поново дошао дан да пошаљемо “орлове“ на Светско првенство у фудбалу, чак и они који иначе не прате фудбал допустили су да их понесе фудбалска грозница.
Фото: Танјуг/AP/Kamran Jebreili

Док су једни седели испред “малих екрана“ и своју веру у наше фудбалере испољавали испуњавањем тикета у њихову корист или, барем, острашћеним узвицима Пиксију као да су испред њега, а не испред телевизора, други су имали срећу да отпутују и овогодишње СП прате уживо.

Аца информација, односно, Страхиња Ћаловић, најпознатији спортски инфлуенсер на Балкану, тренутно се налази у Катару и једнако нестрпљиво, као и ми, ишчекује петак и утакмицу коју ће наши репрезентативци одиграти против Швајцарске.

Како своје пратиоце занимљивим влоговима и објавама редовно извештава о актуелностима које се догађају на СП, те како његов суд многи из света спорта сматрају веома релевантним, замолили смо га да одвоји део свог времена и за читаоце нашег портала одговори на неколицину питања која нас је занимала.

Пратио си сва три првенства на којима се Србија пласирала (Јужна Африка, Русија и Катар). Можеш ли да повучеш паралеле између Репрезентације из 2010, 2018. и 2022. године? Која ти је најдража?

Морам одмах да будем субјективан и да кажем да ми је ова генерација најдража, а разлози су то што могу уживо да их пратим, то што имамо бољи напад него икада и то што су на Мундијал отишли у великом стилу. Ако треба да их поредим, иако то није захвална улога, онда бих рекао овако:

  • 2022. године имамо најбољи тим и највећу шансу да идемо даље, јер нам то једна победа скоро па гарантује.
  • 2010. године смо имали великог Радомира Антића на клупи који је извукао максимум из, у том тренутку, играча који нису махом били светска класа.
  • 2018. године смо имали турбуленције које нико није очекивао па њих не могу ни да оценим у фудбалском смислу. Поред дебитанта на клупи и смене селектора који нас је одвео директно на Мундијал, онај епилог је био очекиван.
Ко ти је од репрезентативаца за сада оставио најјачи утисак и зашто?

Дефинитивно мој имењак Страхиња Павловић. Крунисао је досадашње наступе голом против Камеруна, али и пре тога је своје примарне задатке обављао тако да би нам сви селектори света позавидели на играчу какав је он.

Неуморан, упоран, доприноси и у нападу иако му то није фокус… Најбоље се видело колико је освојио наша срца у тренутку када се повредио и напустио терен против Камеруна, пошто је од публике том приликом добио велике овације. Додуше, његов излазак је донео крах који је брзо уследио, што говори у прилог свему што сам навео.

Прогноза за утакмицу Швајцарска – Србија?

Ми ћемо тај меч добити!

Када би могао да вратиш једног играча из прошлости на терен да поново игра за нас, а чија би нам помоћ добро дошла у предстојећој утакмици, ко би то био и због чега?

Не бих морао да тражим далеко, само би било неопходно да изује ципеле и скине одело и закорачи пар метара у терен. Наравно, Пикси је у питању. Недавно смо групно гледали његове потезе из играчких дана и полемисали да ли смо икада имали бољег фудбалера. Недостаје нам мало те магије јер Тадић тренутно, као његов наследник, делује мало уморно.

Постоји ли неки софтвер који користиш када се информишеш о утакмицама или једноставно користиш много извора? Како си сигуран да је извор поуздан?

Много извора је тачан одговор. То самим тим подразумева и много времена. Ни сам не бих могао из главе да набројим где све пратим спортске вести, спортске новинаре и разне апликације, некад ми делује чак и да их online „уходим“ са циљем да извучем оно најбитније или најзанимљивије из света спорта.

Што се тиче поузданости, то дође временом, одвојио сам оне којима верујем и држим се тога, повремено „улете“ и неки нови извори, углавном новинари из других земаља или они који специјализовано прате само одређене клубове и репрезентације.

Највеће изненађење на овогодишњем Светском првентству?

Саудијска Арабија дефинитивно. Њихов тријумф против Аргентине је био прави правцати тријумф, а не само победа и 3 уписана бода. Организована играна, инспирисан селектор, самим тим и инспирисани играчи, све је деловало сјајно, чак и против Пољске која их је савладала, али коју су реално надиграли.

Имам и видео о томе који сам снимио тик пред Мундијал како је СА распустила лигу раније па су играли чак 6 припремних мечева за Мундијал, за разлику од осталих селекција. Наша је, на пример, имала само један меч против Бахреина…

Колико се нервираш због досадаших резултата које је Србија остварила?

Много. Против Бразила смо се осећали индиспонирано јер су заиста мађионичари са лоптом, физички невероватни, а технички још бољи. Нисмо имали ни шансу, ни шут, ни наду… али смо на то донекле и били спремни.

Онда је стигао меч са Камеруном који је био прави ролеркостер емоција чак и за навијаче који нису инволвирани и који су то пратили само као љубитељи фудбала.

Банално примљен гол, брзи преокрет, рапсодија од 20 минута и онда слом у којем је мало фалило да изгубимо добијен меч и већ сада завршимо учешће…

Рећи ћу вам само да смо планирали славље у Дохи након меча, а да смо након меча толико брзо отишли свако на своју страну, да се нисмо ни видели више. Мислим на навијаче Србије у Катару… Ништа нам се није ни јело, тек смо мало хране узели када је Бразил добио Швајцарску те нам вратио енергију за праћење фудбала.

Да ли пратиш домаћи фудбал и ако да, шта мислиш о фудбалској сцени у Новом Саду и ФК Војводини? Иако је тема Мундијал у Катару, као новосадски портал не можемо, а да те не упитамо и то.

Домаћи фудбал пратим али врло резервисано, зато што клубови не успевају здраво да послују. Пратим и Војводину, ево баш сада у репрезентацији имамо пар (водећих) играча који су управо у Војводини стекли прве фудбалске репутационе бодове за даљу каријеру.

Војводини недостаје буџет да би могла коначно да исплива изнад београдских клубова, надам се да ће се то и десити јер би то било добро за наш фудбал. Конкретно, као Крагујевчанин, волео бих да се то деси и са мојим Радничким, не мора одмах, али нека буде у наредној деценији и бићу веома срећан јер је, као што рекох, то добро за све.

Fudbalska pravila za koja niste znali (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.