Prva pošiljka ruskog đubriva preko Holandije krenula u Afriku

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

Pošiljka od 20.000 metričkih tona đubriva je prva u nizu koje će narednih meseci krenuti ka raznim destinacijama u Africi, rekao je on, dodajući da je tovar poslat u Malavi preko Mozambika.

Sporazum, koji je prvi put potpisan u julu i obnovljen u novembru uz posredovanje UN, omogućava izvoz žitarica iz određenih ukrajinskih luka na Crnom moru, kao i izvoz đubriva ruskih proizvođača uprkos sukobu Moskve i Kijeva.

Rusija je u oktobru suspendovala učešće u tom sporazumu na četiri dana, a kasnije se ponovo pridružila.

Donirani izvoz 260.000 metričkih tona ruskih đubriva uskladištenih u Evropi „poslužiće za ublažavanje humanitarnih potreba i sprečavanje katastrofalnog gubitka useva u Africi, gde je trenutno sezona setve“, rekao je portparol Antonija Gutereša, generalnog sekretara UN.

– Ujedinjene nacije nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi obezbedile nesmetan izvoz na svetska tržišta ključnih prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Ruske Federacije, koji su izuzeti od režima sankcija – poručio je portparol UN.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.