BiH

"Zanatstvu treba rehabilitacija, borcima povećanje osnovice"

"Zanatstvu treba rehabilitacija, borcima povećanje osnovice"
Foto: Ustupljena fotografija | "Zanatstvu treba rehabilitacija, borcima povećanje osnovice"

BANJALUKA – Zanatstvo u Republici Srpskoj nestaje, potrebna mu je rehabilitacija, ključna je poruka sastanka predstavnika Zanatsko-preduzetničke komore RS i mandatara za sastav nove Vlade RS Radovana Viškovića.

Sa druge strane, predstavnici boraca poručuju da će se pregovori o njihovim ranijim zahtjevima nastaviti čim bude formirana nova Vlada, a to je prije svega povećanje mjesečnog dodatka za demobilisane borce i zapošljavanje djece boraca.

Oporavak zanatskog sektora biće u fokusu nove Vlade RS, obećao je Radovan Višković, a zanatlije su ukazale da su neophodni novi zakoni kojim bi se spriječilo gašenje preduzetništva u Srpskoj.

"Zanatlija ima više od 25.000 u Republici Srpskoj i zanatstvo je deficitarno. Teško je nekim mjerama zaustaviti odlazak zanatlija, što se dešava u zadnje vrijeme", rekao je Jovica Bratić, direktor  Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Bratić je naglasio da nije odgovarajuće rješenje ni da se zanatlije nekada tretiraju i kao fizička lica, a nekada kao privredni subjekat, te da je neophodno i to riješiti.

Iz kabineta Radovana Viškovića rečeno je nakon sastanka da će prioritet u narednom periodu biti i borba protiv rada na crno, kao i popularizacija zanatstva.

Delegacija Boračke organizacije RS (BORS) na sastanak sa Viškovićem iznijela je identične zahtjeve kao i dosad.

"Zahtjevi BORS-a su mjesečni borački dodatak za sve demobilisane borce Vojske Republike Srpske (VRS), te konstantno povećanje osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina. Tražimo i da se nastavi sa zapošljavanjem djece poginulih boraca, te sistemsko rješavanje pitanja boraca VRS optuženih za navodno počinjene ratne zločine", poručio je predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić rekla je da je Udruženje podržalo mandatara, od kojeg je zatražilo da za resornog ministra bude izabran neko ko će razumjeti i unaprijediti prava i potrebe boračke populacije.

"Članice našeg Udruženja ostvarile su novčana prava, a takođe, protiv smo toga da se produžava rok Zakona o žrtvama ratne torture jer nema više novih ratova i žrtava", istakla je Rajilićeva.

Tokom sastanka, mandatar Višković naglasio je da konstantno unapređenje položaja boraca i svih drugih kategorija proisteklih iz proteklog rata ostaje neprikosnovena obaveza i opredjeljenje i nove vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije