Bisljimi: Kosovo će sredinom decembra podneti zahtev za status kandidata u EU 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da će Priština podneti zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji sredinom decembra u koordinaciji sa češkim predsedništvom, prenosi Koha.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Bisljimi je rekao da ovo pitanje nikada nije bilo vezano za dijalog Kosova i Srbije i da je odlaganje odluke za nedelju dana bilo dobro za Kosova, jer bi skeptične zemlje mogle da iskoriste pitanje registarskih tablica da oklevaju sa glasanjem, piše Kosovo Online.

“Razlog zašto je to skinuto sa dnevnog reda prošle sedmice je taj što bi neka skeptična država mogla iskoristiti situaciju s registarskim tablicama. Odluka Saveta EU je bila u dobru svrhu, a ne u svrhu uslovljavanja. Zašto se pitanje liberalizacije rešava sada, a ne ranije, zavisi od sposobnosti vlade da se bori protiv kriminala i korupcije. Aplikacija je za status kandidata, od decembra prošle godine smo rekli da ćemo se prijaviti ove godine. Pogrešno je govoriti da li je pravi trenutak, jer ako čekamo pravi trenutak to EU ne zanima. Imamo tim od četiri stručnjaka koji borave i razgovaraju u Briselu sa svakom državom članicom. Takođe smo u bliskoj saradnji sa češkim predsedništvom za taj datum. Imamo termin, ali se usaglašavamo, očekuje se sredinom decembra. Znam da će biti neodlučnih, ali to ne poništava prijavu. Aplikacija će biti u fioci EU, nema rizika od negativnih efekata, može biti samo pozitivnih”, rekao je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari