Dostupni linkovi

Ruski i kineski bombarderi u zajedničkoj patroli iznad Pacifika


Ruski strateški bombarder Tu-95 poleće tokom rusko-kineskih vojnih vežbi da patrolira azijsko-pacifičkim regionom u maju 2022.
Ruski strateški bombarder Tu-95 poleće tokom rusko-kineskih vojnih vežbi da patrolira azijsko-pacifičkim regionom u maju 2022.

Ruski i kineski strateški bombarderi u sredu su leteli zajedničkom patrolom iznad zapadnog Pacifika u demonstraciji sve bližih odbrambenih veza između dve zemlje. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su bombarderi Tu-95 ruskog vazduhoplovstva i kineski bombarderi H-6K preleteli Japansko i Istočnokinesko more tokom osmočasovne misije, prenosi AP.

U okviru vežbi, ruski bombarderi su prvi put sleteli u Kinu, a kineski bombarderi odleteli u vazdušnu bazu u Rusiji, navodi se u saopštenju ministarstva. Napominje se da zajedničke patrole nisu bile usmerene ni na jednu drugu zemlju.

Vežba je usledila nakon niza zajedničkih vežbi koje imaju za cilj da prikažu rastuću vojnu saradnju između Moskve i Pekinga dok se obe zemlje suočavaju sa tenzijama sa Sjedinjenim Državama.

Peking je u septembru poslao više od 2.000 vojnika zajedno sa više od 300 vojnih vozila, 21 borbenim avionom i tri ratna broda da učestvuju u zajedničkoj vežbi sa Rusijom.

Manevri su označili prvi put da je Kina poslala snage iz tri roda svoje vojske da učestvuju u jednoj ruskoj vežbi, u onome što je opisano kao pokazivanje širine i dubine kinesko-ruske vojne saradnje i međusobnog poverenja.

Odbrambena saradnja između Moskve i Pekinga je ojačala otkako je ruski predsednik Vladimir Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Kina je naglašeno odbila da kritikuje postupke Rusije, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Moskve, i osudila je kaznene sankcije uvedene Moskvi. Rusija je, zauzvrat, snažno podržala Kinu usred tenzija sa SAD koje su usledile posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

XS
SM
MD
LG