Почетна > Свет
Свет

Абазовић: Односи Србије и Црне Горе значајно се побољшали

Односи Сбрије и Црне Горе су у узлазној путањи и значајно су се побољшали са 43.Владом Црне Горе, али њих и даље ремете људи који живе у прошлости, оценио је данас црногорски премијер Дритан Абазовић.
Фото: WikimeidaCommons/Dritan Abazović

Он је у изјави за Танјуг, на маргинама министарске конференције НАТО, рекао да односе ремете људи који су замрзнути у времену који не могу да изађу из 90-тих и који у свему виде непријатељство, који желе конфликте са комшијама, не желе сарадњу.
„Ти људи отежавају нама који желимо другачије, јер желимо сарадњу, пружену руку, загрљаје са свим комшијама. Најприродније је да Црна Гора и Србија имају најбоље могуће односе“, подвукао је он.

Абазовић је упитао и коме могу сметају добри односи суседа.
„Само људима који не могу да живе ван матрице 90-тих, а она је национализам, корупција и коришћење државе искључиво у приватне сврхе за остваривање приватних интереса. Ти људи дан данас праве кампање, нападају званичну Србију, владу Црне Горе, и премијера због добрих односа“, подвукао је он.

Абазовић је истакао да жели да сваки будући премијер Црне Горе увек има најбоље односе са својим српским колегом, независно како ће се звати и ко ће бити.

„Ми смо пролазни, а државни односи треба да буду нешто трајно и што може да промени нашу будућност. Лично навијам да се будућност Западног Балкана промени на боље. Верујем да иде у том правцу, али морамо да се ослободимо људи који живе у прошлости. Политике 90-тих треба маргинализовати, избрисати, удаљити са сцене и дати нови европски дух помирења и сарадње у региону“, поручио је он.
Абазовић је указао да стално постоје људи који потенцирају негативно, конфликте, непријатељства, осећај одбојности према другоме и другачијем.

Све то, како каже, важи за све у региону.
Он истиче да је једини начин да Западни Балкан искорачи из чељусти 90-тих, јер ако остане у њима исте ове теме, како сматра, остаће и за десет година на дневном реду.

„То не желим, мислим да грађани региона то не желе, већ желе мир, стабилност, прогрес, сарадњу, већу мобилност, могућности за бизнис, већи проток људи. Људи не желе проблеме, довољно им је својих животних изазова, а не да те изазове стално потенцирају у односу на неког ко је у њиховом суседству“, закључио је Абазовић.

Fon der Lajen: EU će pokušati da uspostavi specijalizovani sud

Преузмите андроид апликацију.