Svet

0

Nemački političar: Putin sledi okrutnu tradiciju Staljina

Izvor: dpa

Nemački političar: Putin sledi okrutnu tradiciju Staljina

Izvor: Guido Kirchner/dpa

Da li masovnu glad u kojoj je pre 90 godina umrlo do četiri miliona Ukrajinaca treba označiti kao genocid? Nemački parlament o tome glasa u sredu. Robin Vagener (Wagener), predsednik ukrajinsko-nemačke parlamentarne grupe, vidi sličnost između izglađivanja 1932/33. i današnjeg rata u Ukrajini.
 
Sovjetski diktator Josif Staljin je pre devet decenija želeo da "zbriše" Ukrajinu kao naciju, njenu kulturu i samosvojnost, rekao je Vagener za radio Dojčlandfunk (Deutschlandfunk). "Putin danas sledi okrutnu, zločinačku Staljinovu tradiciju," dodao je govoreći o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
 
Istorijsko-politička klasifikacija Holodomora ("Ubistvo glađu") kao genocida ne treba da bude samo komemoracija, rekao je Vagener, već i podsetnik da se ovakve strašne stvari ne ponove.
 
Bundestag o Holodomoru raspravlja u sredu kasno popodne. Stranke vladajuće koalicije i glavna opoziciona grupa sačinile su predlog zajedničke rezolucije pod naslovom: "Holodomor u Ukrajini: Sećanje - pomen - opomena." "Glad i ugnjetavanje pogodili su čitavu Ukrajinu, a ne samo njene žitnice," navodi se u predlogu.
 
"Iz današnje perspektive, istorijsko-politička klasifikacija genocida je očigledna. Nemački Bundestag prihvata takvu klasifikaciju," napisali su poslanici.
 
Vagener je branio procenu da se može govoriti o genocidu. U Ukrajini je prisilna kolektivizacija išla uz glad i Staljinov plan da poništi samosvojnost Ukrajine. Oba elementa čine ono što karakteriše genocid.
 
U masovnoj gladi pre 90 godina stradalo je do četiri miliona Ukrajinaca. Žrtava je bilo i u drugim delovima Sovjetskog Saveza, kao u Kazahstanu i na jugu Rusije. Više zemalja je Holodomor već označilo i osudilo kao genocid.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR