Koncert „Naše malo nekom znači mnogo“ održan u Titelu

titel-humanitarni koncert
TITEL – Humanitarni koncert pod nazivom „Naše malo, nekom znači mnogo”, održan je u subotu u titelskom Domu kulture da bi se prikupila sredstva za porodice radnika koji su ostali bez redovnih prihoda nakon požara koji je pre dva meseca uništio pet lokala u centru Titela.

Koncert je organizovalo KUD „Jovan Popović” iz Titela uz pomoć Udruženja građana „Svim srcem za Titel” i Narodne biblioteke „Stojan Trumić”. Medijski sponzor bio je lokalni Radio Breg .

Uz dečiju folklornu grupu učestvovao je pesnik amater Jovan Mićin iz Loka, a specijalni gosti bili su KUD „Dukat” iz Beograda i etno grupa „Vasilise” iz Đurđeva. Kolače i suvenire za prodaju, obezbedile su članice Aktiva žena AKUD-a e„Jovan Popović”.

Da se uz humanost, u Titelu i o Titelu, može naučiti i nešto korisno i zanimljivo, osetila su deca KUD-a „Dukat”, koju je, odmah po dolasku, na dolmi pored spomenika, okupio Svetozar Ikonov, penzionisani nastavnik ruskog jezika, bivši predsednik opštine Titel i direktor OŠ „Svetozar Miletić”, a još uvek aktivan turistički vodič.

On je u stilu iskusnog i obaveštenog turističkog radnika, decu upoznao sa mnogim činjenicama i zanimljivostima o Titelu, njegovom geografskom položaju, istorijskim događajima, legendama, sportskim terenima, delatnostima stanovništva, običajima…Na decu je utisak ostavila legenda kako je nastala Tisa. Kako deci reče gospodin Ikonov, nemački bog Tor je zamolio slovenskog boga Peruna da Dunavu nađe jednu družbenicu kako ne bi sam plovio. Perun mu ispuni želju, prokopa kanal i kojim je potekla Tisa i spojila se sa Dunavom. Iz te ljubavi nastali su Tamiš, Karaš, Nera, Sava, Morava, Timok, Pek…

Ništa manje zanimljiva priča nije bila ni o Tiskom Cvetu, insektu koji se roji svake četiri godine kada reka par dana bude prekrivena insektima koji služe ribama za gozbu. Prateći Svetozarevo zanimljivo izlaganje, deca su saznala koliko je visok Titelski breg, da su u Titelu rođeni Isidora Sekulić, Svetozar Miletić, Stojan Trumić, Mileva Marić-Ajnštajn, kao i špijun Dušan Popov za kojeg se smatra da je bio inspiracija za Yejmsa Bonda.

Deca su posetila Specijalni rezervat prirode Titelski breg gde su se upoznala sa pojmovima les, lesna zaravan, sa karakterističnim biljnim i životinjskim svetom ovog podneblja , a u galeriji su videli stalnu postavku slika Stojana Trumića.

Na koncertu su mladi iz „Dukata” pokazali uigranost izvodeći pesme i kola iz raznih krajeva Srbije i sa ostalim izvođačima oduševili publiku u punoj sali. Na koncertu je prikupljeno nešto više od 52. 000 dinara, a svi koji to žele mogu se i naknadno priključiti humanoj akciji.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.