Svet

0

EU planira formiranje specijalnog suda za ruske zločine u Ukrajini

Autor: SA

Izvor: Beta, AFP

EU planira formiranje specijalnog suda za ruske zločine u Ukrajini

Izvor: Beta/AP Photo/Andriy Andriyenko

Evropska unija planira da uspostavi specijalni sud za suđenje "ruskim zločinima" u Ukrajini i na tome da se upotrebi zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Nastavljajući da podržavamo Međunarodni krivični sud (sa sedištem u Hagu) predlažemo uspostavljanje specijalnog suda koji podržavaju Ujedinjene nacije da istražuje i sudski goni zločine ruske agresije" protiv Ukrajine, rekla je Fon der Lajen u videu objavljenom preko Tvitera.

Formiranje takvog suda je više puta tražio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Spremni smo da počnemo rad sa međunarodnom zajednicom da dobijemo najveću moguću međunarodnu podršku za taj sud", rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe rekla da Evropska komisija namaerava da natera Moskvu da plati za materijalna uništavanja u Ukrajini.

"Zajedno sa našim partnerima pazićemo da Rusija plati za razaranja koja je izazvala upotrebom zamrznutih sredstava oligarha i aktivom njene centralne banke, rekla je Fon der Lajen.

EU je već blokirala 300 milijardi evra rezervi Ruske centralne banke i zamrzla 19 milijardi evra imovine koja pripada ruskim oligarsima, podsetila je Fon der Lajen.

"Kratkoročno bismo mogli da formiramo... strukturu da upravlja tim fondovima i da ih investiramo. Mi bismo posle upotrebili te fondove za Ukrajinu", rekla je Ursula fon der Lajen.

Kada se ukinu sankcije ta sredstva treba da se upotrebe da Rusija plati nadoknadu za štete napravljene u Ukrajini, dodala je predsednica Evropske komisje.

"Radićemo na sporazumu sa našim međunarodnim partnerima da to omogućima. I zajedno možemo naći pravna sredstva da ostvarimo", rekla je ona. 

Ona je rekla da je više od 20.000 ukrajinskih civila i više od 100.000 vojnika ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine, a da se šteta koju je pretrpeo Kijev procenjene na 600 milijardi evra. 

"Rusija treba da plati za te užasne zločine", rekla je Fon der Lajen.

Češka, aktuelna predsedavajuća EU, je još u septembru saopštila da podržava formiranje specijalnog suda posle otkrića stotina tela zakopanih u Izjumu, gradu koji su Ukrajinci povratili od Rusa na istoku zemlje.

Baltičke zemlje takođe su u septembru zatražile uspostavljanje takvog tribunala.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR