Fudbal: Kristijano Ronaldo će biti bogat kao saudijski šeik, dobijaće 200 miliona evra godišnje - mediji

Španska Marka objavila da je jedan od najboljih fudbalera sveta navodno dogovorio dvoipogodišnji ugovor sa klubom Al Nasr iz Saudijske Arabije.
Ronaldo
Reuters/Kai Pfaffenbach

Nekoliko dana nakon što je raskinuo ugovor sa Mančester Junajtedom, vođa portugalske fudbalske reprezentacije Kristijano Ronaldo je navodno dogovorio dvoipogodišnji ugovor sa Al Nasrom iz Saudijske Arabije, prema kojem će godišnje zarađivati neverovatnih 200 miliona evra.

Jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, 37-godišnji Portugalac, trenutno je na Svetskom prvenstvu u Kataru, gde je njegova reprezentacija uspela da se domogne nokaut faze.

Ako se obistini informacija španske Marke, koja obično ima pouzdane izvore, to bi značilo da će Ronaldo igrati do njegove 40. godine.

I ne bi bio prvi osvajač Zlatne lopte - nagrade za najboljeg fudbalera sveta - koji bi igrao u Saudijskoj Arabiji, i baš u Al Nasru.

Bugarin Hristo Stoičkov, osvajač Zlatne lopte 1994, igrao je za Al Nasr dve utakmice 1998. godine i dao je gol za trijumf na Kupu pobednika kupova Azije.

Pre nekoliko dana, tek što je počeo Mundijal u Kataru, Ronaldo je dogovorio sporazumni raskid ugovora sa Mančester Junajtedom posle intervjua u kojem je izneo mnogo gorčine zbog stanja u klubu na svim nivoima, a posebno prema odnosu sa trenerom Erikom ten Hagom.

Zašto Saudijska Arabija?

Informacija o tome da će karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji nije iznenađenje.

Još letos, dok se pričalo o Ronaldovom evenatualnom odlasku sa Old Traforda, pojavila se informacija da je od jednog kluba iz zemlje sa Bliskog istoka dobio astronomsku ponudu.

Ronaldo je na zalasku karijere, osvojio je gotovo sve što je u fudbalu mogao da osvoji.

Počeo je u lisabonskom Sportingu i igrao za najveće evropske klubove, poput Mančester Junajteda (u dva navrata), Real Madrida i torinskog Juventusa.

Osvojio je više od 30 trofeja u karijeri, među kojima titula prvaka Evrope sa Portugalom, pet titula klupskog evropskog prvaka, isto toliko puta je dobijao Zlatnu loptu.

Ronaldo je i prvi u istoriji fudbala koji je dao po gol na pet svetskih prvenstava.

U takmičarskom smislu, Ronaldo više nema toliko motiva, mada je on uvek gladan i golova i pobeda, a i teško je odbiti takvu ponudu koju je dobio iz Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija je jedna od najbogatijih zemalja sveta zahvaljujući nafti.

Zemljom vlada kontroverzni princ Muhamed bin Salman koji je svim reprezentativcima te zemlje obećao po automobil Rols-rojs Fantom posle senzacionalne pobede nad Argantinom u prvoj utakmici na Mundijalu u Kataru.

Milovan Rajevac, nekadašnji fudbaler i dugogodišnji, iskusni trener koji radi u toj zemlji, rekao je pre nekoliko dana za BBC na srpskom da je klupska liga u Saudijskoj Arabiji najbolja u arapskom svetu, sa dosta publike i žara.

„Kvalitetna su i liga i igrači", ističe Rajevac.

U jednom od klubova igra i srpski fudbaler Luka Stojanović koji je za BBC na srpskom rekao da su uslovi u Saudijskoj Arabiji „izvanredni", počevši od stadiona i infrastrukture, do trening centara.

„Veliki novac se ulaže u saudijski fudbal, što je i jedan od razloga zašto raste kvalitet ove igre u zemlji, ali i domaćih i stranih igrača koji su tu", kaže Stojanović.

Saudijci se ne libe da odreše kesu i pri dovođenju stranih igrača, pa je tako Mateus Pereira iz engleskog premijerligaša Vest Bromvič Albiona za više od 18 miliona evra prešao u ekipu Al Hilal.

Stojanović smatra da „u finansijskom smislu" saudijskoj ligi može da parira svega nekoliko evropskih, a uz to je i kvalitet samog fudbala i igrača „izuzetno visok".

„Veoma se trude da prate savremeni trend, čak i dosta mladih ide na usavršavanje po Španiji, Engleskoj i drugim zemljama", objašnjava srpski fudbaler.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Bb

    30.11.2022 20:37
    Bb
    Zasluzeno!!!
  • Realista

    30.11.2022 16:29
    budalaština vrednosti
    ...lik juri za loptom ceo život i zaradiće verovatno milijardu usd do penzionisanja. Za to vreme vrhunski naučnik, molekularni biolog, zaradi jedva 10 miliona usd, ako i toliko, a ceo život mu je rizičan. Dokle god je tako, od ljudske vrste neće biti ništa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC