Sremska Mitrovica: Održana završna konferencija projekta za zapošljavanje Roma 1Foto: mitrovica.info

Na završnoj konferenciji projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” održanoj u mitrovačkoj Gradskoj kući, predstavljeni su rezultati podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, projektni partneri su Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

„Kroz projekat je 25 korisnika obučeno za pisanje i izradu biznis planova, isto toliko je obučeno za rad na šivaćim mašinama za izradu predmeta od recikliranog tekstila, a 20 korisnika je obučeno za rad na mašinama za selekciju, sortiranje i obradu recikliranog tekstila”, rekao je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

On je dodao i da je 10 najvrednijih učesnika u projektu, koji su obučeni za rad na šivaćim mašinama, nagrađeno i osnaženo opremom, 14 najvrednijih korisnika, koji su prošli obuku za rad na mašinama za obradu recikliranog tekstila, zaposleno je kod izabranog poslodavca, a šest najboljih projektnih-biznis ideja u oblasti socijalne ekonomije je takođe potpomognuto kroz opremu.

„U okviru projekta izrađen je i Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Sremska Mitrovica za 2023. godinu u oblasti teže zapošljivih kategorija stanovništva”, dodao je Samardžić.

„Cilj ovog javnog događaja je da promoviše rezultate projekta, utiske korisnika i rad projektnih partnera na promociji i diseminaciji primera dobre prakse u socijalnom preduzetništvu i ekonomiji kao i zapošljavanju pripadnika ranjivih grupa u okviru iste”, objasnila je Slađana Teodorović, članica projektnog tima i predstavnica projektnog partnera Centar za ekonomsko unapređenje Roma.

Podsetila je da je projekat trajao godinu dana, a da su na njegovu realizaciju utrošena sredstva u visini od 109.000 evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari