Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад наставља са развојем ИТ индустрије

Већ је позната тврдња да се Нови Сад профилисао као регионални центар информационих технологија (ИТ). Наш град постао је стабилно и погодно тло за улагање страних и домаћих компанија и развој стартапова, јер осим добрих тржишних услова за рад поседује и највећи број висококвалификованих ИТ стручњака у региону.
Фото: Градске инфо

Добро планирана и успостављена веза између образовања и привреде, односно новосадског Факултета техничких наука и ИТ компанија допринела је томе да млади ИТ стручњаци готово одмах из факултетских клупа имају могућност да седну за свој радни сто, и остваре прву радну шансу у некој од престижних ИТ компанија које послују у нашем граду.

Још један одличан пример сарадње образовања и привреде свакако представља јуче одржан „ФТН Форум индустрије и академије“.

Овај догађај окупио је у Научно-технолошком парку представнике бројних ИТ компанија, професоре са Факултета технолошких наука и студенте. Циљ одржавања првог ФТН Форума јесте у унапређењу вештина за идустријску револуцију 5.0.

Кроз формат панел дискусија тежња је да се направи значајан корак ка унапређењу сарадње у смислу заједничких индустријских, научних и истраживачких пројеката у области паметне производње, што ће у исходу, свакако довести до јачања академског потенцијала нашег универзитета, Града и земље у целини, како се наводи на сајту ФТН-а.

Фото: PrtSc/Instagram/milandjuric_gradonacelnik

Будући да је Јапан један од највећих инвеститора у Новом Саду, о чему сведочи и градња фабрике „Нидек“ у нашем граду, на Форуму је учествовао и јапански амбасадор у Републици Србији њ.е. Кацумата Такахико. Поред њега, учешће су узели и државни секретар у Министарству просвете др Маријана Дукић Мијатовић и Градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић, као домаћин.

Битно је поменути, у Новом Саду тренутно послује преко 400 ИТ компанија у којима је запослено преко 10.000 људи, а зараде у овој грани привреде су доста изнад републичког просека. И поред тога, потражња за радном снагом у области ИТ је у сталном порасту.

Имиџу Новог Сада као регионалног ИТ центра допринела су посебно улагања компанија „Epic Games“ и „3Lateral“, који ће на атрактивној локацији у Радничкој улици бр. 32 изградити свој развојни кампус.
Фото: Gradnja.rs

Новосадска „VegaIT“ гради својеврсну ИТ фабрику реновирањем зграде некадашњег Радничког универзитета.

Компанија „Schneider Electric“ реконструише некадашњу производну халу Новкабела у модерни пословни центар, који ће испуњавати највише еколошке стандарде.

Од свих градова у региону, Нови Сад је препознат као најпожељније и најстабилније пословно окружење за улагања најбољих светских и регионалних ИТ компанија.

Тај тренд ће готово сигурно бити настављен и у предстојећем периоду, имајући у виду да дигитализација и примена високих технологија у последњих пет година прожимају готово све поре нашег друштва.

Napreduju radovi na biciklističkoj stazi Novi Sad – Futog

 

Преузмите андроид апликацију.