Ekonomija

0

Đedović: Neophodne promene u energetskim preduzećima, sve reforme su bolne

Autor: SA

Izvor: Beta

Đedović: Neophodne promene u energetskim preduzećima, sve reforme su bolne

Izvor: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Srbija je spremna da reformiše energetski sektor da bi građani imali zdraviju životnu sredinu i da bi država mogla da bude energetski nezavisna i ima manje izdatke za uvoz struje i gasa, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović za RTS.

Ona je, posle posete Norveškoj, rekla da je svaka promena bolna, ali da "moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa".

Glavna poruka iz Osla je, kako je rekla, da će Norveška pomoći Srbiji da sprovede reforme u energtskogm sektoru.

"Imamo četiri ključna energtska preduzeća Elektromeržu Srbije (EMS), Eelektroprivredu Srbije (EPS), Elektrodistribuciju Srbije i Srbijagas. Ta preduzeća su stub naše privrede. Neophodno je da imamo preduzeća koja su efikasna, jer ona moraju da budu sigurnost za našu privredu. Taj profesionalni menadžment treba da nam pomogne da imamo više para u budžetu", rekla je Đedović.

Dodala je da su povećanja cena struje i gasa minimalna i u odnosu na druge države koje to rade usled energetske krize.

"U javnim finansijama je 2014. godine situacija bila jako teška, smanjivane su i plate i penzije. Mi sada povećavamo minimalnu zaradu, povećavamo penzije. Promene će biti bolne, zato što će određeni ljudi morati da prekinu da rade na način na koji su radili", rekla je Đedović.

Na pitanje da li će na čelo tih preduzeća doći stranci, ona je rekla "da nisu bitna imena i prezimena, nego da je bitno  da znamo da moramo da se menjamo jer ovako više ne može" i da se u Kostolcu završava novi pogon posle 31 godinu. 

"Norveška je razvijena zemlja i Evropa od nje zavisi što se tiče energenata. Oni su energetska preduzeća počeli da reformišu pre 30 godina, počeli su da uvode profesionalni menadžment. Bili su svesni da imaju resurse i da žele da ih zadrže i da moraju odgovorno prema njima da se odnose, a to zahteva profesionalni menadžment", rekla je Đedović.

Komentarišući privatizaciju EPS-a, Đedović je rekla da država ne namerava da prestane da bude vlasnik, "suština je da država bude odgovorna". Navela je primer Norveške gde su većina njenih energetskih preduzeća u vlasništvu države, ali to ne znači da ne mogu d budu i odgovorna.

Istakla je da očekuje da će reforme biti završene do marta, aprila. Reforme, kako je rekla, podrazumevaju i tržišne cene struje, a Fiskalni savet je predlažo veću zaštitu najsiromašnjih.

"Dosta smo razmišljali o neminovnosti da se podignu cene struje i gasa. Uradili smo to najmanje moguće. Struja će porasti osam odsto od 1. januara, a gasa 11 odsto. Gas je u Bugarskoj 'porastao' 108 odosto, u Makedoniji dva puta više", rekla je Đedović.

Istakla je da će država nastaviti da subvencioniše privredu, a da je bitno da će se povećavati izdavanja da se zaštite najugroženiji.

Đedović je rekla da je Srbija izuzeta od sankcija na uvoz ruske nafte koje, po odluci Brisela, stupaju na snagu 5. decembra.

Govoreći o projektu eksploatacije litijuma u okolini Loznice "Jadar", Đedović je rekla da se "to pitanje politizuje i da je neophodno da se sagledaju naši resursi".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR