U planu obnova sinagoge u Apatinu

sinagoga-apatin
APATIN – Opština Apatin pokrenula je inicijativu za obnovu sinagoge u ovom gradu, koju je predstavila i u Beogradu. Reč je o jednoj od svega četiri preostale jevrejske bogomolje u Vojvodini i jedine koja još uvek nije rekonstruisana.
Tom prilikom, Klara Sentđerđi iz odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske u Beogradu navela je da se radi o „malom, ali istorijski i arhitektonski izuzetno značajnom objektu“, te ukazala na loše stanje u kome se sinagoga iz 19. veka danas nalazi, navedeno je na sajtu Opštine.
Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je lokalna samouprava posvećena očuvanju multikulturalnog nasleđa Apatina.
Veoma važan aspekt tog nasleđa je rekonstrukcija sinagoge i naša želja da joj udahnemo novi život kao mestu kulture i istorijskog sećanja – rekla je ona.
Koraćeva je objasnila da je prva procena da je za otkup i građevinsku rekonstrukciju potreban iznos od 200.000 EUR, a da će sredstva biti prikupljana putem donacija.
Ona je takođe dodala da se u Apatinu nalazi i izuzetno vredan „stenvej“ klavir iz 1912. godine, koji je nekada bio u vlasništvu kompozitora Pala Abrahama, rođenog Apatinca, te da je ideja da se ovaj instrument takođe restaurira i smesti u prostor sinagoge.
Prisutne je uključenjem iz Španije pozdravio i poznati pijanista Ištvan Sekelj, inače potomak Pala Abrahama, koji je podržao inicijativu za obnovu sinagoge.
Događaj je završen izvođenjem najpoznatijih arija iz opereta Pala Abrahama i otvaranjem izložbe o jevrejskom nasleđu Apatina, koja će narednih dana biti izložena u galeriji Jevrejskog kulturnog centra.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.