Privreda

Jak domaći trgovački lanac je stub razvoja domaće privrede

Jak domaći trgovački lanac je stub razvoja domaće privrede
Foto: Ustupljena fotografija | Jak domaći trgovački lanac je stub razvoja domaće privrede

U okviru najveće domaće poslovne grupacije, Bingo Group, trenutno posluje 20 kompanija uključujući i 13 proizvodnih jedinica u kojima se obavlja vlastita proizvodnja povrća, jaja, pilećeg mesa, tjestenine i papira.

Staklenička proizvodnja sezonskog povrća, ali i kultura koje se inače uvoze, obavlja se nadomak Tuzle na površini većoj od 30.000 m², a ova grupacija je i najveći proizvođač jaja u BiH.

U vlasništvu Bingo Group nalaze se i kompanije Majevica, Semberka, Dita, Duka, Pivara Tuzla i Ingram Srebrenik, a već duži niz godina grupacija proizvodi i električnu energiju na solarni pogon za potrebe proizvodnih procesa.

U okviru Bingo Group je i Bingo trgovački lanac kojeg više od 220 poslovnica, pedesetak ugostiteljskih objekata i šest tržnih centara širom Bosne i Hercegovine, čine najvećim domaćim maloprodajnim lancem trgovina.

Bingo Group je u okviru kampanje "Ponosni na sve što radimo" javnosti predstavio neke od svojih postignuća, među kojima se svakako izdvaja i impresivnih 250.000 kupovina koje se dnevno obave u Bingo trgovinama.

O uslovima rada zaposlenika u ovom trgovačkom lancu, saradnji sa domaćim dobavljačima, ali i inicijativi za smanjenje poreza i doprinosa na plate koju je grupacija uputila vlastima, razgovarali smo sa Edinom Ibrahimovićem, izvršnim direktorom za biznis operacije Bingo. 

Sa svojih 220 prodajnih objekata i šest tržnih centara Bingo je najveći domaći maloprodajni lanac. Šta to znači za domaće proizvođače?

Bingo posluje skoro 30 godina tokom kojih je postao najveći lanac trgovina u BiH. Svih tih godina bili smo svjesni svoje odgovornosti i pružanje podrške domaćim proizvođačima oduvijek je bio važan dio naše poslovne strategije.

Pri tome ne mislim na deklarativnu podršku već na prisustvo bh. proizvoda na policama naših trgovina. Slobodno mogu reći kako je Bingo snažna platforma za plasman domaćih proizvoda i da smo takvim načinom djelovanja dali veliki doprinos oživljavanju i jačanju domaće privrede.

Danas se zahvaljujući saradnji sa više od 770 domaćih dobavljača na našim policama može naći 20.000 proizvoda proizvedenih u BiH. S ponosom možemo reći da od domaćih proizvođača otkupimo i obradimo više od 3.200 tona povrća godišnje.

Iz današnje perspektive vjerujem da smo dokazali kako je postojanje jakog domaćeg lanca trgovina čije su police dostupne bh. proizvođačima predstavlja osnovu stabilnog razvoja poljoprivrede i privrede BiH. 

Bingo Group, pored Bingo trgovačkog lanca, čine i kompanije koje su nekada bile na rubu stečaja a danas uspješno posluju, poput Dite i Semberke. Da li je revitalizaciji ovih kompanija pomogla i podrška Binga kao najvećeg lanca trgovine? 

Bingo Group je za 30 godina svog djelovanja uvijek bio usmjeren na rast i razvoj domaće privrede, što potvrđuje i više od 850 miliona KM investiranih u BiH.

Značajan aspekt takvog djelovanja svakako su akvizicije kompanija i njihova revitalizacija, kojima smo snažno podržali rast i razvoj domaće privrede. Svakako da je bitnu ulogu odigrao i Bingo zahvaljujući kojem su proizvodi ovih kompanija došli do krajnjih kupaca. No, dostupnost proizvoda sama po sebi ne znači puno, jer kupci traže i kvalitet.

Zato smo ponosni što su akvizicije kompanija podrazumijevale i ulaganja u savremene tehnologije i nova znanja, koja su omogućila da se danas proizvodi tih kompanija uspješno prodaju kako u regiji tako i na tržištu Evropske Unije.

Ovakav sveobuhvatan pristup kojim se kreira kvalitetan, domaći proizvod i koji je dostupan tržištu kroz police domaćeg lanca trgovina, sigurno su garant budućeg rasta i razvoja privrede BiH. 

Uslovi rada u Bingo trgovinama često su predmet interesovanja bh. javnosti. Nedavno ste na prvoj konferenciji za medije, koju je organizovala Bingo Group, iznijeli podatke o prosječnim primanjima vaših zaposlenika. Kakva su zaista primanja zaposlenika u Bingo trgovinama?  

U BiH trgovina je jedna od vodećih djelatnosti po broju zaposlenih i potpuno je razumljiv interes javnosti za uslove rada i primanja trgovaca, i mi u Bingo Group to razumijemo.

Obzirom na to da je maloprodaja naša primarna djelatnost, kontinuirano poduzimamo korake koji su u skladu sa našim strateškim opredjeljenjem da zaposlenicima budemo prvi izbor poslodavca. Istovremeno, svjesni smo da je zadovoljan zaposlenik temelj uspjeha Binga, te smo u proteklom periodu kontinuirano radili na  poboljšanju uslova rada naših zaposlenika. T

ako smo tokom 2020. godine, u vrlo izazovno doba pandemije, našim zaposlenicima trajno povećali plate za 20%. Prošle godine svi naši uposlenici su pored regresa od 350 KM primili i 500 KM finansijske podrške, jer smo i tada bili svjesni globalnih ekonomskih kretanja, koja imaju snažne posljedice i u našoj zemlji.

Prije desetak dana uplatili smo finansijsku podršku u iznosu od 1.080 KM svim zaposlenicima koji su sa nama duže od šest mjeseci. 

Također, naši zaposlenici imaju najviša prosječna primanja u oblasti trgovine na malo u BiH koja iznose 1.049 KM neto, te 1.429,42 KM bruto.

No i pored svega, znamo da ovo nije dovoljno, te je Bingo Group uputila inicijativu vlastima da se smanje porezi i doprinosi na plate, te se javno obavezala da će svako smanjenje ovih opterećenja biti direktno usmjereno u korist naših zaposlenika.

Pored najviših prosječnih primanja u oblasti trgovine, šta još izdvajate kao prednosti Binga kao poslodavca? 

Naše strateško opredjeljenje je da budemo prvi izbor za sve one koji žele da rade u sektoru trgovine i u skladu sa tim nastojimo da kreiramo takvo radno okruženje za sve naše zaposlene. 

U našoj kompaniji su se oduvijek poštovali Zakon o radu i Pravilnik o radu, pri čemu smo zaista posvećeni stalnom unapređenju uslova rada. Redovna primanja, regresi i slobodni dani u Bingu se podrazumijevaju, jer to su osnovne dužnosti poslodavca prema zaposleniku, a ne benefiti.

Spominjemo ove stvari koje se moraju poštovati i koje mi uzimamo kao minimum, ali nažalost stanje na tržištu nije takvo.

Također, zaposlenici u Bingo trgovinama rade 40 sati sedmično, a svima koji ostvare iznadprosječne rezultate zahvaljujući sistemu internog napredovanja omogućeno je i napredovanje.

I pored navedenog, mi u Bingu i dalje težimo još boljim uslovima rada kako naših zaposlenika, tako svih uposlenih u sektoru maloprodaje, te se nadamo se da će naše aktivnosti inspirisati i ostale poslodavce da daju svoj doprinos poboljšanju uslova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije