Svet

0

Najmanje troje mrtvih u samoubilačkom napadu na policiju u Pakistanu

Autor: SA

Izvor: Beta, AFP

Najmanje troje mrtvih u samoubilačkom napadu na policiju u Pakistanu

Izvor: Beta/AP Photo/Arshad Butt

Najmanje tri osobe su poginule, a 23 su ranjene danas u samoubilačkom napadu na policajce koji su obezbeđivali tim za vakcinaciju protiv dečije paralize, u zapadnom Pakistanu, objavili su policijski izvori.

Bombaš samoubica gađao je policijsko vozilo koje je trebalo da bude u pratnji timu za vakcinisanje, a nastradali su policajac, žena i dete, rekao je za Frans pres visoki policijski zvaničnik u Keti.

Za napad su odgovornost preuzeli talibani Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP), prema saopštenju prosleđenom agenciji Frans pres.

TTP je grupa odvojena od avganistanskih talibana ali koja ima istu ideologiju. Oni su juče proglasili kraj primirja koje je u junu bilo produženo na neodređeno vreme, da bi se olakšali mirovni pregovori sa prestavnicima pakistanske države.

Ta grupa je opravdala prekid primirja tvrdnjama da prekid ne poštuju pakistanske vlasti i najavila je da će pokrenuti mere odmazde i napade "širom zemlje".

Islamistički ekstremisti, među kojima i TTP, godinama napadaju osobe koje sprovode vakcinaciju protiv dečije paralize (poliomijelitis), i policajce koji ih obezbeđuju.

Prema pakistanskim medijima, više od 70 ljudi koji vakcinišu protiv te bolesti, ubijeno je od 2012. godine, posebno u severozapadnoj pakistanskoj provinciji Kajber Paktunkva, gde je najčvršće uporište TTP-a.

U Pakistanu je prisutna sumnjičavost prema kampanji vakcinisanja protiv polija uz mnogo teorija zavere prema kojima su vakcine deo zapadnog plana da sterilišu muslimansku decu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR