Srpska šljivovica među kandidatima za Uneskovu listu

Od srpske šljivovice, preko francuskog bageta do alžirske raj muzike ili tuniske harisa čili paste, UNESCO od ponedeljka u Rabatu razmatra podnete zahteve za upis na listu nematerijalne baštine.
Srpska šljivovica među kandidatima za Uneskovu listu
Foto: Pixabay
Ove godine pod predsedavanjem Maroka, Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO od 28. novembra do 3. decembra razmatra 56 nominacija za stavljanje na popis nematerijalne baštine, uključujući četiri koja zahtevaju hitnu zaštitu, poput grnčarskog umeća vijetnamskog naroda Čami, stoji u objavi organizacije.
Članovi odbora se prvi put nalaze uživo nakon dve uzastopne godišnje sednice (2020. i 2021.) održane onlajn zbog pandemije kovida19.
Među najistaknutijim predlozima ovaj put su baget (Francuska), popularna sevenoafrička folk muzika (Alžir), kultura ispijanja čaja (Azerbejdžan i Turska), tehnike tradicionalnih načina obrade čaja (Kina), šljivovice (Srbija) i svetlog ruma (Kuba), kao i izrada rebaba, laute poreklom iz srednje Azije (Iran/Tadžikistan/Avganistan).
 
Da bi izbegli kontroverze, 24 predstavnika iz 180 država članica UNESCO-ovog odbora pre svega vodi računa i poštuje tradiciju, praksu i znanje koje treba očuvati.
 
Zbog toga će razmatrati "veštinu izrade i kulturu korišćenja bageta" kao deo nematerijalne svetske baštine, a ne baget kao takav.
 
Na isti način će proučiti znanje i iskustvo majstora koji prave svetli kubanski rum, a ne alkoholno piće.
 
Usvojena 2003. godine, Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promoviše očuvanje znanja i "know-how", koji su značajni za očuvanje tradicionalnih zanata.
 
Nagrađuje se i "kulturna praksa koja se prenosi s generacije na generaciju, kao što su usmena predaja, izvođenje umetnosti, društvene prakse, rituali i svečani događaji ili znanja i prakse koji su povezani s prirodom i univerzumom".
  • Мунгос

    30.11.2022 21:10
    Српска шљивовица заиста заслужује све похвале и медаље највишег ранга.
    Зато што Српска шљивовица бистри ум и формира карактер, најбоље од свих осталих средстава за уживање и окрепљење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.