Iran iz pritvora pustio dvojicu fudbalera

Iranske vlasti saopštile su da su dvojica bivših fudbalskih reprezentativaca, uhapšena ovog meseca u vezi sa protestima širom zemlje, puštena uz kauciju.
Bivši golman Parviz Brumand uhapšen je pre gotovo dve nedelje pod optužbama da je učestvovao u protestima u Teheranu i optužen je za oštećenje imovine. Poznati fudbaler Vorija Gafuri uhapšen je prošle sedmice pod optužbom da je uvredio i ukaljao ugled nacionalnog tima i da se bavio propagandom protiv države.
Pravosuđe je najavilo njihovo puštanje na slobodu bez daljeg objašnjenja.
Nakon puštanja na slobodu, Gafuri je izrazio zahvalnost članovima reprezentacije, za koje je rekao da su se bavili njegovim slučajem.
 
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da je oduševljen što je Gafuri pušten.
 
"U donošenju ove odluke cenim podršku iranskih vlasti, posebno ministra sporta i omladine Hamida Sajadija, sa kojim sam se sreo uoči utakmice Irana i Velsa", naveo je Infantino.
 
Gafuri, koji igra za iranski klub Fulad i nije izabran u tim za Svetsko prvenstvo, tokom karijere je oštri kritičar iranskih vlasti. On se usprotivio zabrani prisustva žena na fudbalskim utakmicama muških ekipa, kao i u iranskoj spoljnoj politici.
 
Nedavno je izrazio podršku porodici 22-ogodišnje Mahse Amini koja je umrla u zatvorskoj bolnici nakon što je uhapšena zbog nepridržavanja strogog kodeksa oblačenja žena u Iranu. Njena smrt izazvala je proteste širom zemlje.
 
Pojedini Iranci navijaju protiv svoje reprezentacije na Svetskom prvenstvu, pošto je povezuju sa vladom koju smatraju nasilnom i korumpiranom. Drugi insistiraju da reprezentacija, za koju igraju pojedini fudbaleri koji su na društvenim mrežama govorili u znak solidarnosti sa protestima, predstavlja narod Irana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.